• "Avem peste 100 de ordonanţe de urgenţă adoptate din martie până acum şi rămâne celebrul caz de la sfârşitul lunii februarie când Guvernul a adoptat 25 de ordonanţe într-o singură noapte, majoritatea dintre ele dovedite, ulterior, ca fiind neconstituţionale. De asemenea, am asistat la un concurs de soluţii, ca să spun aşa, între Parlament şi Guvern. Toate actele normative adoptate de Parlament pentru sprijinirea mediului de afaceri, a cetăţenilor, a sistemului de sănătate şi a angajaţilor fiind atacate la Curtea Constituţională şi împiedicate să intre în vigoare"
  • "Cred că soluţia normală era aceea a unui dialog permanent între Guvern şi Parlament într-un moment de criză profundă prin care trece ţara"
  • "Deşi PSD a vorbit foarte mult despre nepriceperea Guvernului, despre eforturile din sistemul sanitar, despre achiziţii de produse fără proceduri de licitaţie publică, despre promovarea incompetenţilor în funcţii publice, nu am avut ceea ce era normal - o moţiune de cenzură"

 

Sesiunea parlamentară ordinară care s-a încheiat a fost una ratată, est de părere vicepreședintele Pro România, senatorul Adrian Ţuţuianu.

 El a explicat că, de mai multe luni, Parlamentul nu a lucrat în plen şi prezenţa unora dintre parlamentari a fost parţială  în activitatea în plen, în special după data de 1 mai. Parlamentarul opinează că, în această perioadă, Parlamentul României s-a ascuns în mod nejustificat, în condiţiile în care aleși trebuiau să se afle la lucru, "să insufle încredere populaţiei şi să arate că există preocupare pentru problemele de natură economică şi din sistemul sanitar".

A existat "un concurs de soluţii" între Parlament şi Guvern, mai afirmă liderul Pro România, reliefând faptul că Executivul "a pus între paranteze" forul legislativ, iar soluţia normală era un dialog permanent între aceste instituţii.

"Avem peste 100 de ordonanţe de urgenţă adoptate din martie până acum şi rămâne celebrul caz de la sfârşitul lunii februarie când Guvernul a adoptat 25 de ordonanţe într-o singură noapte, majoritatea dintre ele dovedite, ulterior, ca fiind neconstituţionale. De asemenea, am asistat la un concurs de soluţii, ca să spun aşa, între Parlament şi Guvern. Toate actele normative adoptate de Parlament pentru sprijinirea mediului de afaceri, a cetăţenilor, a sistemului de sănătate şi a angajaţilor fiind atacate la Curtea Constituţională şi împiedicate să intre în vigoare, deşi cred că soluţia normală era aceea a unui dialog permanent între Guvern şi Parlament într-un moment de criză profundă prin care trece ţara", a subliniat senatorul.

Mai mult, Adrian Ţuţuianu spune că, în această sesiune, era normal ca PSD să fi depus o moţiune de cenzură, subliniind că, din păcate, Pro România nu are numărul necesar de parlamentari pentru acest demers

"Deşi PSD a vorbit foarte mult despre nepriceperea Guvernului, despre eforturile din sistemul sanitar, despre achiziţii de produse fără proceduri de licitaţie publică, despre promovarea incompetenţilor în funcţii publice, nu am avut ceea ce era normal - o moţiune de cenzură. Pro România a susţinut nevoia unei moţiuni de cenzură. Din păcate, suntem prea puţini pentru a putea iniţia un asemenea demers. (...) Este clar că moţiunea de cenzură nu se mai poate introduce până în luna septembrie şi e clar că, dacă ar trece prin Parlamentul României, rezultatul ar fi nul pentru că urmează procedura de desemnare a prim-ministrului, majorităţi şi aşa mai departe, ceea ce nu cred că se va întâmpla şi, practic, va rămâne la butoane Guvernul Ludovic Orban până după alegerile parlamentare, când vom vedea din configuraţia parlamentară ce majorităţi se constituie".

"Deci, pe ansamblu, cred că este o sesiune ratată pentru Parlamentul României, care rămâne scrisă în pagina mai puţin favorabilă a acestei instituţii fundamentale a democraţiei", a concluzionat senatorul Pro România.

Parlamentul a încheiat, marţi, 30 iunie, sesiunea ordinară, penultima din această legislatură, iar de astăzi, 1 iulie, Senatul şi Camera Deputaţilor au intrat în sesiune extraordinară până pe 15 iulie.