• Europa pare că se închide pentru români. După ce trecuse cu bine de primul impact al pandemiei, mai nou România este percepută ca un focar de infecție cu coronavirus, una după alta țările  din UE impunând reguli stricte pentru accesul cetățenilor români. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat că sunt opt state din Uniunea Europeană care au introdus măsuri de restricţionare pentru cetăţenii românii, recomandând fie  autoizolarea pentru 14 zile sau solicitând  un test negativ pentru a permite intrarea în ţară, apoi o perioadă de cinci zile de autoizolare.

 

Pe fondul ultimelor evoluții ale pandemiei, a impactului asupra României și a restricțiilor dure impuse de mai multe țări din UE pentru țara noastră, vicepreședintele Pro România, senatorul Adrian Țuțuianu atrage atenția asupra unor repercusiuni majore.

"Pe de o parte, de natură economică, pentru că, dacă închid granițele, nici mărfurile de aici, ce producem nu va mai pleca mai departe. În al doilea rând, cetățenii care nu au soluție de muncă în țară nu vor mai putea pleca în străinătate, ceea ce va genera mai multă sărăcie și o creștere a gradului de infracționalitate și deja se simte acest lucru. În al treilea rând, românii nu vor mai putea să mai circule liber ceea ce înseamnă că punem între paranteze un drept fundamental al Uniunii Europene care este libertatea de circulație a persoanelor. Lucrurile acestea ne vor afecta grav și este rezultatul modului prost în care guvernarea generează pandemia și mai ales comunicarea publică", avertizează Țuțuianu.

"Chiar în România nu sunt așteptați cu brațele deschise turiștii români. Practic, noi omorâm turismul și HoReCa românească pentru că suntem inconștienți și nu avem capacitatea de a face distincțiile necesare între ceea ce înseamnă sănătatea populației și relansare economică. Eu nu spun că nu trebuie să luăm măsuri de protecție a sănătății, dar, de aici până la a bloca economia sau sectoare întregi ale acesteia și până a încălca drepturi și libertăți fundamentale distanța e foarte mare. Nu Curtea Constituțională e vinovată că dă decizii, este nevoită să dea decizii pentru că Guvernul nu este în stare să adopte un act normativ care să răspundă criteriilor de constituționalitate", a explicat senatorul.