Numeroși credincioși au participat, la Catedrala din Târgoviște, în Joia Mare, în ziua de 5 aprilie 2018, la slujba Deniei, cunoscută și sub numele de Denia celor 12 Evanghelii, slujbă oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, însoțit de un sobor de preoți și diaconi.

      La acest eveniment liturgic au participat foarte mulți tineri: de la Comitetele de tineret parohial din Municipiul Târgoviște și din împrejurimi, elevi ai Seminarului Teologic Sfântul Ioan Gură de Aur și de la alte școli din oraș, precum și studenți ai Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității Valahia. De asemenea, au luat parte și oficialități județene și municipale, care au ținut să fie alături de poporul binecredincios la acest moment spiritual important.

      La finalul Deniei, Înaltpreasfinția Sa a ieșit pe treptele sfântului lăcaș, împreună cu  ceilalți slujitori, unde, după ce Grupul Coral Valachia Christiana al Arhiepiscopiei Târgoviștei a bucurat pe cei prezenți cu tradiționala cântare Cămara Ta, a rostit un cuvânt de învățătură.

      În cuvântul său, Înaltpreasfinția Sa a explicat sensul duhovnicesc al pătimirii și morții Domnului, pentru noi și pentru mântuirea noastră, arătând că luminile aprinse sunt un simbol al speranței, al încrederii, al comuniunii și al solidarității umane, care anticipează Învierea Mântuitorului Hristos.

      Apoi, Înaltul Ierarh a binecuvântat manifestarea cultural-artistică și spirituală, intitulată Calea luminii, desfăşurată la inițiativa artistului plastic Prof. Mihai Șerbănescu, și ajunsă la cea de a XIX-a ediție. În acest An Centenar, au fost aprinse 2019 lumânări, mai mult cu una decât numărul anului în care ne aflăm, iar în fața Catedralei a fost aprins un aranjament de lumânări dedicat acestei sărbători a unității noastre naționale.

 

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TARGOVIȘTEI