Unul dintre modelele de autobuz urban produse de Mercedes a fost testat, la Târgoviște, în perspectiva implementării proiectului care vizează modernizarea sistemului de transport public. 

Este vorba de autobuzul Mercedes-Benz Citaro Hybrid, special conceput pentru traficul din orașe.


"Menționez că proiectul, care este finanțat din fonduri europene în cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, va avea o valoare de peste 20 de milioane de euro și are in vedere modernizarea fundamentala a transportului public in comun targovistean prin achizitionarea de vehicule ecologice, construirea infrastructurii necesare, modernizarea și reabilitarea infrastructurii rutiere pe coridoarele deservite de transportul public în municipiul Târgoviște", a explicat primarul Cristian Stan.
Concret, vor fi achizitionate 24 de autobuze, vor fi realizate 28 de stații de călători de traseu, 3 stații de capăt de traseu, un depou pe strada Calea Ialomiței si vor fi reabilitate străzi în lungime de 5,4 km (bulevardele Mircea cel Bătrân și Regele Carol, străzile Lt. Stancu Ion, Gării, Mihai Bravu, Nicolae Radian, precum și pasajul peste calea ferată pe DN 72).
Toate statiile si mijloacele de transport vor fi monitorizate video, vor avea sisteme de informare pe baza de panouri în tehnologie LED, va fi implementat în plus și un sistem de management flotă, cu aplicații multiple.
Cele 3 stații de capăt de traseu vor fi prevăzute cu sala de așteptare, info point, grupuri sanitare, inclusiv pentru persoane cu dizabilități, o cameră mama și copilul, sistem de ticketing, cel puțin 30 de locuri de parcare, inclusiv pentru taxi și persoane cu dizabilități.
"În afara confortului deosebit pe care noul sistem de transport public local îl va oferi târgoviștenilor, costurile de operare vor scădea la 1/3 din cele actuale iar emisiile de dioxid de carbon vor fi drastic reduse.
Aceste avantaje vor determina posibilitatea acordării unor gratuități la transportul în comun cât mai multor categorii de oameni, cu mențiunea că putem lua în calcul, în funcție de analiza pe care o vom realiza după implementare, și gratuitatea transportului public în comun pentru toți târgoviștenii.
Menționez că acest proiect este indispensabil accesării sumelor pe care Uniunea Europeană le oferă în cadrul POR 2014-2020, Axa Prioritară 4, Prioritatea de Investiții 4.1 " Promovarea strategiilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon", aceste fonduri neputând fi atrase prin alte tipuri de proiecte", a mai arătat Stan.