COMUNICAT DE PRESĂ privind Conferința „Justiția privată în contextul Marii Uniri”


Conferința „Justiția privată în contextul Marii Uniri” a reunit sâmbătă, 01 septembrie 2018, la Târgoviște, în Sala Auditorium a Muzeului de Istorie, arbitri, judecători, avocați, practicieni în insolvență, experți contabili, exponenți ai patronatelor și sindicatelor.
Printre invitații de onoare s-au numărat: Gheorghe Naghiu - președintele Confederației Patronatul Român, Florentin Scalețchi – președintele Organizației pentru Apărarea Drepturilor Omului, Gabriela Anghel – președintele CECCAR filiala Dâmbovița, Mihail Tăpârlea – vicepreședintele Asociației Europene „Dimitrie Cantemir”, Cornel Nițu – președintele CECCAR filiala Prahova, George Tambozi – președintele Consiliului Directorilor din Serviciile Funerare, Dan Grecu – secretarul general al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România și Simona Marinoiu – reprezentantul Federației Organizațiilor Românești din Italia.
Lucrările Conferinței au fost deschise de către arbitru Rodica Vlaicu, președintele Asociației de Arbitraj Instituționalizat, care a transmis salutul organizatorilor pentru cei prezenți la eveniment și un mesaj de susținere a justiției private ca alternativă la instanța statală de judecată.
Evenimentul s-a bucurat de prezența istoricului prof. honor. univ. dr. George Coandă, care într-o expunere magistrală privitoare la “Contextul istoric şi sociopolitic al înfăptuirii Marii Uniri” a arătat că „ideea Unirii este mult mai veche, aceasta datând de pe timpul marelui domnitor Mircea cel Mare cunoscut și sub denumirea de Mircea cel Bătrân”.

A urmat un moment de ”istorie vie” prezentat de membrii Asociației Tradiții Ostășești, care a cuprins: prezentarea uniformelor militare purtate în anul 1918, ceremonialul depunerii jurământului de către militari, mânuirea armelor și prezentarea onorului.
În cadrul conferinței au fost prezentate lucrări de un real interes pentru auditoriu, respectiv: „Coexistenţa dintre justiţia statală şi justiţia privată” – arbitru conf. univ. dr. Elena Turcu; „Scurtă privire asupra căilor alternative de soluţionare a litigiilor. Negociere. Facilitare. Conciliere. Mediere. Arbitraj”– arbitru Simona Petcu; „Apariţia şi evoluţia justiţiei private” – arbitru lect. univ. dr. Iulică Burticioiu; „Empirism, cutume şi proceduri specifice perioadelor cantemiriste şi brâncoveneşti premergătoare arbitrajului ad-hoc şi instituţionalizat” - arbitru Mihail Ţăpârlea; „Evoluţia cadrului legal aplicabil arbitrajului românesc în lumina dreptului intern şi al convenţiilor internaţionale (1865-1927)” – arbitru Ruxandra Gîndu; ”Justiţia privată şi drepturile fundamentale ale omului” – arbitru prof. univ. dr. Florentin Scalețchi; „Retrospectiva şi perspectiva profesiilor liberale în contextul Marii Uniri” – arbitru conf. univ. dr. Liana Elefterie.
Din comunicările mai sus menționate s-au desprins următoarele concluzii: justiția privată s-a practicat din cele mai vechi timpuri pe spațiul locuit de români, fiind precursoarea justiției statale; reglementarea justiției private (a arbitrajului) s-a făcut odată cu primul Cod de procedură civilă, însă au existat forme de prereglementare încă din 1812; dreptul justițiabilului de a-și alege calea prin care să-și soluționeze disputele face parte din categoria drepturilor omului; profesiile din domeniul justiției private au viitor în România.
Activitatea s-a încheiat cu decernarea diplomelor de excelență pentru partenerii Asociației de Arbitraj Instituționalizat și pentru arbitri Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat (entitate jurisdicțională care funcționează pe lângă Asociația de Arbitraj Instituționalizat) care s-au remarcat în ultimul an de activitate.
În cadrul evenimentului, prof. univ. dr. Florentin Scalețchi a decorat pe arbitru Rodica Vlaicu (președintele Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat) și pe arbitru Iulică Burticioiu (vicepreședintele Asociației de Arbitraj Instituționalizat) și le-a acordat „Diploma de onoare în semn de recunoaștere pentru promovarea, aplicarea și respectarea drepturilor omului”.
Moderatorii evenimentului au fost asistent arbitral Popa Thalida și arbitru Sorin Munteanu.



ASOCIAȚIA DE ARBITRAJ INSTITUȚIONALIZAT

PREŞEDINTE Rodica VLAICU 



Despre Asociația de Arbitraj Instituționalizat:
 Asociația de Arbitraj Instituționalizat (prescurtat A.A.I.) a fost înființată în anul 2014 în scopul promovării, studierii și practicării arbitrajului instituționalizat în România ca alternative la instanța statală de judecată.
În cadrul Asociației de Arbitraj Instituționalizat funcționează Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat, Institutul pentru Pregătirea Arbitrilor și Editura „ThalindraA”.
Privitor la Tribunalul Permanent de Arbitraj Institutionalizat, acesta este o jurisdicție alternativă la instanța de judecată statală, care funcționează în mod permanent pe lângă Asociația de Arbitraj Instituționalizat, potrivit dispozițiilor art. 616 Cod proc. civ.. Tribunalul și-a deschis porțile în septembrie 2014, fiind abilitat să judece orice dispută de natură civilă, cu excepția cazurilor prevăzute de art. 542 Cod proc. civ.. Hotărârile pronunțate de Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat sunt definitive și obligatorii, beneficiază de putere de lucru judecat și au forța probantă a unui înscris autentic.Pentru a fi eligibil față de instanța statală de judecată, tribunalul a instituit o serie de avantaje, precum: confidențialitatea, celeritatea, costurile reduse, procedura flexibilă, posibilitatea dată parților de a-și alege arbitrii.
Institutul pentru Pregătirea Arbitrilor din România derulează programe de pregătire inițială și continuă a arbitrilor Tribunalului Permanent de arbitraj Instituționalizat, iar Editura „Thalindra” este specializată în editare de carte juridică.


Asociația de Arbitraj Instituționalizat are încheiate protocoale și parteneriate de colaborare cu un număr important de instituții și organizații, dintre care menționăm pe cele încheiate cu Confederația Patronatul Român, CECCAR Prahova și CECCAR Dâmbovița, Universitatea Valahia din Târgoviște, Universitatea ”Spiru Haret” din Constanța, Asociaţia Ofiţerilor în Rezervă din România, Asociaţia Diplomaţilor Militari în Rezervă şi în Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, Biblioteca ”Ion Heliade Rădulescu” din Târgoviște, FEPAIUS, UGIR 1903, Consiliul Directorilor din Serviciile Funerare, Colegiul Consilierilor Juridici și Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, Federația Organizațiilor Românești din Italia, Asociația Europeană ”Dimitrie Cantemir”, Asociația Taximetriștilor din Constanța, Asociația Birourilor de Mediere din Dâmbovița, Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului, Asociația Centrul de Soluționare a Disputelor prin Mediere și Asociația Centrul Regional de Mediere Muntenia, Complexul Național Muzeau ”Curtea Domnească” Târgoviște. Din anul 2017, Asociația de Arbitraj Instituționalizat este înscrisă pe lista ONG-urilor acreditate la Camera Deputaților și în calitate de membru al Confederației Patronatul Român, organizație cu reprezentativitate la nivel național, asociația are drept de inițiativă legislativă.
Mai multe informații pot fi găsite pe www.arbitraj-institutionalizat.ro.