Prevederea din Codul Fiscal care reduce la 5% TVA pentru serviciile din turism a intrat în vigoare de câteva zile, dar măsura nu va duce și la scăderea tarifelor, spun specialiștii în domeniu.

 Ei susțin că cel mult va creşte calitatea serviciilor.

Cota de TVA s-a redus la 5% pentru unităţile de cazare şi închiriere a terenurilor de camping, pentru serviciile de restaurant şi catering, cu excepţia băuturilor alcoolice altele decât berea.

Experții în turism apreciază că ceea ce se vrea a fi o gură de oxigen pentru hotelieri nu se va reflecta neapărat în scăderea prețurilor, însă, opinează că aceștia vor avea posibilitatea de a-şi dezvolta mai bine afacerile și de a  îmbunătăți serviciile.

"Scăderea TVA-ului presupune totuși niște venituri care le revin acestor investitori pe care ar trebui să le folosească pentru modernizarea obiectivelor turistice respective. Cred că cetățeanul român care a observat că un obiectiv turistic nu corespunde cerințelor va alege în consecință", este de părere reprezentantul unei agenții de turism.

Pe de altă parte, cei care activează în industria HORECA pun punctul pe "I" și speră ca reducerea cotei să determine și diminuarea concurenței neloiale.

"În industria HORECA, cota de tva a scăzut de la 9 la 5%. Drept vorbind, și 9% era o cotă favorabilă industriei noastre, având în vedere cota generală de tva care, în prezent, este de 19%. Diminuarea acestei cote cu încă 4 puncte procentuale nu poate fi decât benefică", spune Oana Voicu, manager Hotel Peștera, președintele Asociației Turistice Peștera-Padina.

"Mă aștept ca cei care angajează de regulă la salariul minim pe economie și completează apoi din bacșiș sau știu eu din ce alte surse, să renunțe la această practică și să plătească salariile la valoarea muncii prestate. An de an, statistica ne arată că salariul mediu în industria HORECA este cel mai mic din economie. De exemplu, în prezent, salariul mediu este de 345 de euro net. Îmi este clar că sunt diferențe mari între salariile oficiale, declarate, impozitate, plătite și salariile oferite angajaților. Ați văzut un bucătar plătit sub 2000 de lei net? Eu sper ca, prin diminuarea cotei de tva, să mai scadă măcar concurența neloială. Nu sunt naivă să cred că va dispărea peste noapte, dar poate că la o taxă pe valoare adăugată atât de mică, cel care mai evită să dea bon fiscal, se va gândi de două ori ", a mai explicat Oana Voicu.