Comunicat de presă

PAȘTELE CAILOR, ediția 2019


Primăria Târgoviște și Asociația „Zaedno” a bulgarilor din Târgovişte vă invită și anul acesta, la sărbătoarea „Paştele Cailor” - Konski Velikden. Evenimentul are loc sâmbătă, 16 martie, începând cu ora 10.30, în cartierul Matei Voievod din Târgoviște.

Acest obicei este unic în România și se desfășoară în prima sâmbătă a Postului Mare, când este prăznuit Sfântul Teodor. „Paştele Cailor” sau „Tudorița” marchează ziua în care grădinarul bulgar şi calul său, după un obicei străvechi, merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează.

După slujba religioasă, femeile oferă bărbatului „konceta” (căluţi din aluat de pâine), iar acesta împarte pâinica în două părţi egale, jumătate fiind mâncată de el, iar cealaltă jumătate de către cal, pentru a întări, astfel, legătura dintre ei.

Imediat după slujba religioasă are loc „Parada Cailor” și întreceri hipice.

La eveniment participă și primarul Municipiului Târgoviște, jr. Daniel Cristian Stan, care, ca de fiecare dată, este alături de comunitatea bulgară din cartierul Matei Voievod respectând tradițiile și sărbătorile specifice.

Program:

10.30 - Primirea invitaților
11.30 - Deplasarea cu căruțele la Biserica Sf. Nifon
12.00 - Slujba religioasă urmată de sfințirea cailor și a grădinarilor
13.30 - Parada cailor și întreceri hipice
14.30 - Spectacol folcloric românesc și al minorităților naționale
16.30 - Socializare la sediul Asociației Zaedno
16.30 - Spectacol de teatru pentru copii – Teatrul „Tony Bulandra” (Sala Matei-Voievod)