Curtea Constituțională a Romaniei a decis, miercuri,cムmodificarea operatムde majoritatea parlamentarムPSD-ALDE privind interzicerea organizării unui referendum în aceeași zi cu alegerile europarlamentare este neconstituționalăƒ.

În aceste condiții, președintele Klaus Iohannis poate organiza în 26 mai, în ziua alegerilor europarlamentare, referendumul anunțat încă de acum un an pe teme de justiție.

Decizia CCR nu este o noutate, susține senatorul Pro Romania, Adrian Țuțuianu, referindu-se la eventualitatea organizarii unui referendum în ziua alegerilor europarlamentare.

 "Nu știu dacă președintele Iohannis va convoca un referendum pe tema justiției, dar cred că trebuie să cantărim de acum care sunt avantajele și care sunt dezavantajele. Avantaje, referendumul pe tema justiției va scoate mai mulți oameni la vot. Dezavantaj pentru PSD, beneficiari vor fi partidele mici. Cred că principalul beneficiar va fi USR-ul, dar și un număr important de alegători vor vota cu Pro Romania. Dacă întrebarea va fi de genul Sunteți de acord ca o persoană condamnată definitiv să nu mai ocupe o funcție publică, Pro Romania va susține acest referendum și va asigur că, peste 95% din cetățeni, vor fi de acord ca o persoană condamnată definitiv să mai ocupe o funcție publică. Cred că este sănătos pentru politică să facem puțină curățenie. Care vor fi dezavantajele? Dezbaterea publică va fi axată în special pe teme interne, organizarea referendumului va aduce ample dezbateri pe tema justiției. Problematica europeană va fi secundară, iar costurile scrutinului electoral vor fi dublate. Va fi nevoie de birouri ale secțiilor de votare distincte, membrii în aceste birouri și plata lor și va fi și o bulversare a cetățeanului, dintr-o locație în cealaltă," a reliefat senatorul Pro Romania, Adrian Țuțuianu.