Ministerul de Interne este cel mai nereformat dintre toate, a declarat într-o conferință de presă la Târgoviște, vicepreședintele Pro România, senatorul Adrian Țuțuianu. Liderul a făcut o radiografie a situației din sistem, punctând neajunsurile, dar oferind și soluții.

"Situația Poliției este generată de deprofesionalizarea și mă refer la calitatea învățământului special. Școlile de ofițeri, de subofițeri nu oferă pregătirea necesară. Ați văzut câte scandaluri au fost la Academia de Poliție cu calitatea cadrelor didactice. Ieșirile la pensie la vârste de până la 45 de ani, atunci când abia se formase polițistul ca specialist, lucru valabil și pentru judecători. Eu sunt de acord să se iasă ceva mai devreme la pensie, dar să stai până la 55, 56  de ani în sistem  este important pentru că după 35, 40 de ani un polițist are cu adevărat pregătirea necesară să abordeze cazuri complexe. Un alt lucru care a produs efecte în toți acești ani a fost o slăbire a nivelului general de disciplină în sistem. Chiar dacă nu sunt militari, să existe o disciplină, ordine, rigoare în sistem este foarte important. Eu nu înțeleg cum poți să ajungi din agent,în 15 ani,colonel și comisar șef al unor structuri de primă importanță din Poliția Română. Așa ceva nu există decât în statele bananiere. Unii au pornit de la agent de stradă pur și simplu. Acest lucru este inadmisibil. Șefi de poliție trebuie să fie cei care au făcut școală de poliție și nu cei veniți din sursă externă, care pot fi specialiști pe domenii, dar să ajungi șef de poliție trebuie să înțelegi cum funcționează sistemul"

Țuțuianu vorbește despre nevoia unei restructurări majore în sistem.

"70% din personalul din MAI este la birou și doar 30% în activitățile de stradă, judiciar și ceea ce preocupă societatea românească. Trebuie inversată treaba asta! Asta înseamnă o restructurare majoră a ministerului și ducerea oamenilor în stradă, trebuie făcute programele de pregătire corespunzătoare, de la cele de tragere, la cele fizice. Nu poți să fii cu burta lăbărțată peste curea la 25 de ani și să spui că ești polițist", este de părere liderul Pro România.