O experiență incredibilă! Așa a descris deputata Pro România, Oana Vlăducă, vizita efectuată recent în China.

"Impreuna cu colega mea, Emilia Meiroșu -Deputat de Braila, am avut onoarea să participăm în perioada 21-31 octombrie, la o vizită de documentare în China, la invitația China NGO Network for International Exchanges.

Obiectivul, dincolo de cel general (cunoașterea și înțelegerea modului de dezvoltare economică și socială la nivel local – Beijing, Provincia Hubei- Wuhan ), a fost centrat pe cunoașterea modului de participare a organizațiilor civile la edificarea economică și socială și posibilitățile concrete de stimulare a schimburilor economice, culturale, comerciale dintre cele două țări.

Am putut susține o intervenție, în cadrul unuia dintre evenimentele organizate, pe tema domeniilor principale de colaborare ale ONG-urilor din China cu cele din Europa Centrală și de Est, dificultăți și soluții.

Am insistat, între altele, pe facilitarea comunicării între ONG-urile dintre Europa Centrală și de Est și cele din R.P. Chineză, comunicare prin care partenerii de dialog și, chiar, statele în sine, să înțeleagă modificările legislative în domeniu. De cele mai multe ori, modificările legislative – și, aici, vorbesc din experiența de deputat al Parlamentului României – pot genera o lipsă de confort și predictibilitate pentru parteneri dacă nu există o comunicare adecvată. De cele mai multe ori, lipsa unei comunicări poate conduce la crearea unei stări de tensiune care se reflectă în evoluția relațiilor bilaterale.

De pildă, o soluție poate fi existența unui portal cuprinzând procedurile legislative, maniera în care se poate înființa, dar și cadrul de funcționare al unei ONG.

De asemenea, având în vedere „Agenda strategică de cooperare UE-China 2020” consider că, pe baza principiului egalității și al prieteniei, statele membre UE și R.P. Chineză să fie încurajate să înființeze centre culturale.

N-am uitat că sunt deputat al județului Dâmbovița, un județ-prieten al R.P. Chineze și am amintit că, în 2016, președintele Consiliului Județean de la acea vreme, Adrian Țuțuianu, a semnat o Înțelegere de cooperare a Județului Dâmbovița cu Regiunea Autonomă Guangxi. În baza acelui document, am insistat ca parteneriatul să se dezvolte mai ambițios în perioada următoare, în domeniile stabilite: administrație publică locală, sănătate, comerț, infrastructură, educație, cultură, sport.

Repet, a fost o experiență de carieră extraordinară. Și sper să vă pot oferi în perioada următoare și informații suplimentare legate de ceea ce am stabilit ca pași de urmat în viitor", a scris deputata Pro România, Oana Vlăducă, pe pagina de facebook.