COMUNICAT DE PRESĂ

 

#REFORMA SĂNĂTĂȚII

  Sănătatea trebuie "vindecată"!

 

În această săptămână ne îndreptăm atenția către un domeniu în care problemele par a fi inepuizabile și în care trebuie să intervenim, fiecare dintre noi, pentru a-l reforma: #SĂNĂTATEA!

 

Într-un sistem "bolnav" este nevoie de noi, pacienții, pentru a schimba ceva!

 

Nu ne place când mergem la spital și nu suntem băgați în seamă, nu ne place când controalele DSP se fac doar "de ochii lumii", nu ne place când personalul medical stă cu buzunarele larg deschise, nu ne simțim confortabil când trebuie să oferim plicuri cu bani pentru a fi siguri că cei dragi sunt tratați corect... Atunci haideți să schimbăm aceste obiceiuri împreună! Ne dorim să reformăm sănătatea și credem că o putem face doar împreună. Astfel că va prezentăm câteva dintre obiectivele noastre pentru #REFORMA SĂNĂTĂȚII:

 

🔹Retragerea dreptului de a profesa pentru reprezentanții autorităților din domeniului sănătătii, dar și pentru personalul medical, pentru maximum 5 ani, odată cu primirea sentinței definitive dată de organele competente, în situația în care s-a dovedit luarea de mită. Această măsură poate fi aplicată tuturor categoriilor socio-profesionale (parlamentari,  membrii Guvernului, membrii autorităților centrale și locale s.a.m.d).

🔹Structurarea serviciilor de sănătate, în funcție de cuantumul cotizației la asigurările de sănătate, pe trei categorii: standard, plus și premium. Astfel putem stimula declararea adevăratului salariu în toate segmentele profesionale. La nivelul standard se încadrează serviciile de sănătate din unitățile medicale așa cu sunt în prezent. Pentru salariul mediu trebuie să aibă ceva în plus, de exemplu tratament stomatologic și astfel ajungem la nivelul  plus, iar pentru cotizațiile premium, serviciile medicale trebuie să ajungă la un nivel superior, de exemplu prin introducerea tratamentelor estetice.

🔹Realizarea controlului preventiv și transparent. Propunem înființarea unei platforme publice unde să se afișeze rezultatele tuturor controalelor din spitale, cu bune și cu rele. Aici să se prezinte și soluțiile posibile pentru rezolvarea problemelor identificate, soluții care pot fi de ajutor și pentru alte persoane care se află în aceeași situație. Controlul ar trebui repetat după un interval de timp (1 an), pentru a fi verificat modul în care au fost aplicate soluțiile propuse, nu pentru a aplica sancțiuni, ci pentru a regla neregulile. În sițuația în care se constată că nu s-a schimbat nimic de la utlimul control, se vor aplica sancțiuni drastice.

🔹Înființarea unei platforme de educație pentru sănătate (Sănătate pentru sănătate), o platformă unde specialiștii în domeniu pot oferi sfaturi de prevenție pentru situații de îmbolnăvire. Cel mai bun exemplu este reprezentat de isteria creată în jurul Coronavirus-ului, din cauza lipsei de educație în ceea ce privește igiena personală și modalitățile prin care ne putem feri de îmbolnăvire. Aici pot fi implementate mai multe propuneri:

- control preventiv cu specialiști aleși punctual, nu din sistemul tradițional de control; practic, se vor alege consilieri de bună practică în vederea efectuării prevenției pentru îmbunătățirea serviciilor medicale;

- publicarea transparentă a tipurilor de situații descoperite și soluții pentru ele, astfel încât toți care se regăsesc să își regleze neregulile;

- campanie de conștientizare a gravității acțiunilor de furt de produse de igienă, dezinfectant etc. din unitățile sanitare; de asemenea, campanie de încurajare/metode reale de verificare și descurajare a furturilor;

- platformă de interogare și raportare a specialiștilor din sistem, fără a expune identitatea pacienților.

 

Lista de propuneri rămâne deschisă. Haideți să "vindecăm" sistemul medical împreună! Împreună suntem mai puternici!

 

 

 

Ionel Petre

Președinte ALDE Dâmbovița