Un comunicat de presă al PNL Dâmbovița remis luni, 27 aprilie, a inflamat scena politică din județ. Documentul prin care s-au lansat acuzații și reproșuri la adresa social-democraților a fost contracarat rapid de către reprezentanții PSD.

Conducerea liberală susține că pesediștii ar vrea să se "lăfăie" pe banii guvernului și le-a cerut să fie transparenți în cheltuire fondurilor.

 

"Constatăm că stimabilii domni de la PSD Dâmbovița se dau de ceasul morții deoarece Guvernul Orban a alocat bani doar pentru cheltuieli în ceea ce privește sănătatea dâmbovițenilor, ocolind astfel buzunarele dumnealor.
Dâmbovițenii trebuie să știe următoarele:
Banii alocați de către Guvernul Orban pentru gestionarea crizei COVID 19 au fost repartizați în funcție de gravitatea situației cu care se confruntă fiecare județ în lupta cu coronavirus. Din fericire, în județul nostru nu s-au inregistrat foarte multe cazuri, iar situația este ținută sub control. De exemplu: oricât de mult și-ar dori pesediștii dâmbovițeni să se lăfăie pe banii alocați de guvern, județul Dâmbovița nu poate primi fondurile pe care le primește județul Suceava, acolo unde situația este critică.
Dacă primăriile PSD, care acum se plâng că nu au bani suficienți, fac dovada că au cheltuit cumpătat și în mod responsabil banii publici, atunci guvernul cu siguranță va interveni.
Dovediți, stimabili domni pesediști, care acum vă plângeți că nu aveți fonduri, că ați renunțat la festivaluri, competițiile sportive, pomeni electorale și orice alte cheltuieli inutile în această perioadă.
Arătați un plan prestabilit al măsurilor și acțiunilor pe care doriți să le întreprindeți pentru a asigura securitatea cetățenilor prin combaterea acestui virus, atașați în mod transparent costurile aferente fiecărei măsuri, iar dacă banii de care dispuneți sunt insuficienți, cu siguranță Guvernul României va interveni prin pârghiile necesare.

FIȚI TRANSPARENȚI ȘI VEȚI FI AJUTAȚI!!!

Așa cum știm cu toții, fiecare primărie încasează și bani din taxe si impozite. Întrebările sunt următoarele:
- cum au utilizat acești bani colectați primăriile celor care acum se plâng că nu au fonduri suficiente pentru lupta cu coronavirus?
- cum ați gestionat situația celor 14 primari ai dumneavoastra care în loc să aloce bani pentru ajutorarea oamenilor, au ales să își mărească ilegal salariile și acum se plâng că nu au bani pentru a combate virusul?
- la rectificările bugetare pe care le-ați făcut, de unde ați luat bani? Le puteți prezenta dâmbovițenilor la ce cheltuieli din buget ați renunțat dumneavoastră pentru a asigura toate măsurile necesare în lupta impotriva COVID 19?
Atunci când Președintele PNL Dâmbovița, Virgil Guran a îndemnat la transparență totală și cheltuirea responsabilă a banilor publici, primii care s-au simțit ofensați ați fost chiar dumneavoastră, domnilor pesediști. Erați probabil lezați de faptul că aveți obligația legală de a arăta cetațenilor cum și pe ce cheltuiți banii comunității.
Fiți conștienți, domnilor pesediști care acum vă plângeți că nu aveți bani, că aveți datoria de a gestiona cu prudență fondurile unităților administrativ teritoriale pe care le conduceți și nicidecum să faceți risipă din banii publici pentru a vă îmbogăți atât voi, cât și acoliții dumneavoastră.
Nu profitați de toată situația aceasta pentru a obține în nume propriu foloase materiale, nu jonglați cu banul public după bunul plac, iar atunci cu siguranță vor fi fonduri suficiente pentru gestionarea crizei.
Cheltuiți responsabil, achiziționați la prețurile reale, nu umflate si astfel aveți certitudinea că veți dispune de bani pentru a le oferi cetățenilor siguranța de care au nevoie în lupta cu acest virus", se arată într-un comunicat de presă semnat de conducerea PNL Dâmbovița.

 Replica social-democraților nu a întârziat și a fost una usturătoare.

"Cred că ar trebui să se oprească din minciună și dezinformare. Cred că este o jignire la adresa tuturor dâmbovițenilor să dai zero lei la CJD și să împarți pe cap de locuitor 5,36 de lei. De unde știe Guvernul României așa de precis unde sunt infectați în județul Dâmbovița sau în altă parte a țării? Care este această hartă a infectaților din România? Noi ne rugăm de guvernul României de o lună și jumătate  să facem testare în masă. Nici până astăzi nu au fost de acord!", a replicat președintele PSD Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

La rândul său, Cristian Stan i-a catalogat pe liberali drept "amatori", "necunoscători" și "farsori". Mai mult, i-a acuzat că nu au luat o serie de măsuri esențiale în contextul pandemiei de coronavirus.

 "E o ipocrizie de nedescris în acest comunicat. Cum să spui tu că vrem să ne lăfăim pe banii Guvernului! Care bani, mă fraților? De unde bani? Vrem să ne lăfăim pe cei 5 lei pe care guvernul i-a dat pe cap de locuitor ca să lupte împotriva pandemiei? Pe banii ăștia să ne lăfăim? Să vii și să reproșezi ce ați făcut cu taxele și impozitele... Am făcut exact ce ar fi trebuit să facă ei: am cumpărat măști, mănuși, am dezinfectat scări de bloc ... Cine nu vrea să plafoneze prețul la măști și la mănuși noi sau voi?", a reacționat secretarul executiv al PSD Dâmbovița, Cristian Stan.