Instanțele de judecată vor fi sufocate cu zeci de mii de procese și  sute de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor  vor ocupa agenda de lucru a organelor statului! Este tabloul creionat de senatorul Adrian Țuțuianu, vicepreședinte Pro România pentru perioada post-stare de urgență.

Liderul se arată preocupat de efectele măsurilor aplicate în actualul context al pandemiei care se vor manifesta în perioada următoare.

"Nu prea știm ce se va întâmpla după data de 15 mai, în afara faptului că trebuie să purtăm mască. Nu ne-au spus domnul Iohannis și nici domnul Orban care sunt restrângerile drepturilor și libertăților fundamentale pe care le vom avea în continuare. Eu cred că este foarte grav și vă spun de acum că se vor întâmpla câteva lucruri. Vom avea zeci de mii de procese pe rolul instanțelor de judecată pe marginea contravențiilor aplicate, vom avea sute de dosare penale pe zădărnicirea combaterii bolilor care vor ocupa și ele în mod nejustificat agenda de lucru a organelor statului instanță de judecată sau Parchet, Poliție. Vom avea probabil plângeri făcute la CEDO de oameni ale căror drepturi și libertăți fundamentale au fost încălcate cu riscul ca statul român să fie sancționat, pentru că derogarea de la Convenția Europeană a Drepturilor Omului făcută de guvern nu înseamnă că poți să încalci aceste drepturi și libertăți fundamentale. Există riscul major să avem foarte multe litigii  promovate de societăți comerciale, de agenți economici în general ale căror activități au fost afectate grav de această criză prin măsurile luate de statul român și le vom plăti cu toții", avertizează Țuțuianu.

Parlamentarul s-a arătat îngrijorat de faptul că se conturează o criză economică majoră, comparabilă mai degrabă cu cea din anii '30, pe fondul pierderii a sute de mii de locuri de muncă și în lipsa unui plan consolidat al guvernului pentru redresare.

"Domnul Iohannis și guvernul său ar trebui să ne spună când vor fi reluate activitățile economice, când deschidem activitățile industriale, când se reia activitatea de transport, în ce condiții se reiau activitățile din sectorul acesta cel mai afectat HORECA, dacă anul acesta se reia activitatea în turism și cum vine statul român în sprijinul acestor sectoare grav afectate", a mai spus liderul Pro România.