Școala online a devenit obligatorie, prin ordin al ministrului Educației, iar copiii, cu excepția celor care au de dat examene, vor merge la școală abia la toamnă. Acestea  în contextul în care autoritățile încearcă limitarea efectelor pandemiei de coronavirus. Măsura nu este văzută cu ochi buni, mai cu seamă că nu toți copiii au acces la învățământul online. În România, sunt aproape 1,3 milioane de copii care trăiesc sub pragul sărăciei, iar pandemia de coronavirus riscă să agraveze și mai mult situația. 

Pentru familiile care trăiesc sub pragul sărăciei, școala online pare  o mare farsă, în condițiile în care dificilă este chiar și asigurarea necesarului pentru traiul zilnic. Unele studii arată că cel puțin unu din trei copii din România nu are cum să aibă acces la școala online, trăind în case unde nu există Internet, tablete, smartphone-uri sau chiar curent electric.

 Inspectorul școlar general al ISJ Dâmbovița, profesorul Sorin Ion, a prezentat într-o conferință online, câteva date statistice din care rezultă că, din totalul de  63484 elevi din ciclurile primar, gimnazial și liceal,  84,74% au acces la Internet și dispun de mijloacele tehnice necesare. Situația este mai bună în mediul urban, unde procentajul trece de 91%, iar dintre cadrele didactice 99,10 % dispun de mijloacele necesare pentru a interacționa online cu elevii.