• Proiectul ce prevede acordarea a mii de lei românilor a fost pus în dezbatere publică, care durează 30 de zile, iar apoi persoanele interesate pot depune cereri de finanțare.

Ministerul Mediului a anunțat că se vor aloca câte 2.000 de lei pentru gospodăriile frecvent călcate de urși și alte animale sălbatice în căutare de hrană. Din acești bani, românii trebuie să-și instaleze un gard electric care să îi țină departe de pericole.

Ministrul Mediului a anunțat în cursul zilei de ieri oferirea sumei de 2000 de lei pentru instalarea gardurilor electrice care au ca scop protecția față de daunele materiale și umane provocate de urșii din mai multe județe ale țării.

Această sumă finanțată prin Administrația Fondului pentru Mediu acoperă în proporție de 100% costurile unui astfel de sistem care include generatoare de impulsuri, izolator inel, role fir gard electric etc. Astfel, programul este adresat populației din județele: Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Cluj, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea.„Suntem țara cu cea mai mare populație de urși din Europa. Pe de-o parte, o bogăție a biodiversității românești, pe de altă parte, o mare responsabilitate pentru siguranța oamenilor. Programul nostru împacă dubla noastră responsabilitate: conservarea speciei și coexistența fără incidente între om și carnivorele mari. Vom acoperi în proporție de 100% costurile acestor sisteme pentru populația din județele țării în care s-au înregistrat în mod repetat incidente sau pagube produse de animalele sălbatice”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, potrivit Digi24.

Ministrul Mediului a anunțat că acest program va oferi finanțare pe o perioadă îndelungată, pe parcursul mai multor ani, cu scopul de a proteja speciile de urși și siguranța oamenilor.

Programul pe care îl demarăm anul acesta va fi multianual. Investim în 2020 1.500.000 de lei pentru ca speciile să fie protejate, iar oamenii și bunurile lor să fie în siguranță.

Cred că un bun management al speciilor pentru care suntem renumiți în Europa implică inclusiv sisteme inteligente care să permită coexistența între om și carnivorele mari”, a mai spus Costel Alexe.

Din păcate, în lunile de vară au existat tot mai multe evenimente neplăcute în care au fost implicați urșii. Din lipsă de hrană, animalele coboară în stațiune cu speranța să primească mâncare de la turiști. Ministrul Mediului a declarat în nenumărate rânduri că această permisivitate din partea oamenilor le va aduce moartea animalelor care vor fi sacrificate, din motive de siguranță.

sursa: bugetul.ro