• Vicepreședintele Senatului României a subliniat dorința dezvoltării dialogului bilateral, atât la nivel parlamentar, cât și guvernamental, dintre România și Republica Kazahstan, partener cheie  al țării noastre în Asia Centrală.
  • Ambasadorul Republicii Kazahstan a exprimat gratitudinea autorității sale pentru reacția pozitivă recentă și promptă a senatorului Titus Corlățean după anunțul autorităților din Kazahstan de abolire a pedepsei capitale în această țară.

 

Vicepreședintele Senatului României, Titus Corlățean, l-a primit pe E.S. domnul Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România.
În cadrul întrevederii au fost abordate principalele teme de pe agenda bilaterală, vicepreședintele Senatului României subliniind dorința dezvoltării dialogului bilateral, atât la nivel parlamentar, cât și guvernamental, dintre România și Republica Kazahstan, partener cheie  al țării noastre în Asia Centrală.

În context au fost evidențiate domeniile de cooperare dintre cele două state și a fost subliniată importanţa continuării implementării și diversificării proiectelor bilaterale.
Ambasadorul Republicii Kazahstan a exprimat gratitudinea autorității sale pentru reacția pozitivă recentă și promptă a senatorului Titus Corlățean după anunțul autorităților din Kazahstan de abolire a pedepsei capitale în această țară.
Menționăm, în acest context, că senatorul Titus Corlățean, în calitate de raportor general al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru abolirea pedepsei cu moartea, a salutat prin declarația publică din 27 septembrie 2020, semnarea de către autoritățile kazahe a celui de-al doilea Protocol facultativ la Pactul internațional relativ la drepturile civile și politice, vizând abolirea pedepsei cu moartea. Demnitarul român a exprimat speranța că semnarea acestui important instrument juridic internațional va fi urmată în cel mai scurt timp de ratificarea acestuia, care va aduce Kazahstanul, un important partener al Consiliului Europei în cadrul Politicii sale de Vecinătate, alături de celelalte 106 state din lume din al căror sistem penal a fost eliminată pedeapsa capitală pentru orice tip de infracțiune.