Absenteismul masiv înregistrat la alegerile parlamentare din 6 decembrie pune pe gânduri nu doar clasa politică, dar și autoritățile organizatoare, care cer reformarea sistemului de vot, în sensul introducerii votului prin corespondență și pe teritoriul țării, dar și votul electronic.

Prezența la vot, în Dâmbovița, a fost de 33.09%, una dintre cele mai slabe înregistrate la nivel județean. Cea mai mică prezență la urne, în județul Dâmbovița s-a înregistrat în Potlogeni Deal, 87,66%, la polul opus situându-se I. Al. Brătescu Voinești din Târgoviște, unde au votat doar 16,45%.

Despre acest aspect a vorbit astăzi, într-o conferință de presă, organizată de Biroul Electoral Județean, în care s-au prezentat datele finale ale scrutinului, subprefectul județului Chiru Cristea Cătălin.

"Îmi doresc, ca organizator, să fie ultima dată în care organizarea scrutinului electoral se face pe modelul clasic. Și absenteismul acesta masiv, peste 70% din populație nu s-a prezentat la vot, nu trebuie pus numai pe seama clasei politice, a politicienilor sau a modului de a se face politică, ci și pe faptul că încă organizăm alegerile ca în 1990, cu creionul, cu pixul, cu hârtia, cu bifatul manual. Astăzi, se fac tranzacții securizate electronic de milioane de lei... În SUA și Franța se folosește votul prin corespondență, pe care am început și noi să-l folosim timid în Diaspora și consider o prioritate ca parte a reformei administrative, introducerea acestui sistem și în interiorul țării a votului prin corespondență, a votului electronic. Primii pași s-au făcut, s-a  creat această Autoritate Electorală Permanentă, dar nu e suficient. Deci, s-a creat un organism independent și de organismele guvernamentale, este în subordinea directă a Parlamentului, ok, dar, dacă nu se fac și pașii următori și să se introducă și aceste sisteme, vom continua să fim în coada clasamentului. Înțeleg că nu suntem chiar ultimii, Letonia a avut o prezență de sub 30% . Trebuie cumva adaptat și sistemul de vot, chiar dacă este destul de rar în peisajul nostru citadin, în viața cetății bulversată așa din 4 în 4 ani... că atunci când am avea și vot prin corespondență și vot electronic, cu siguranță cei patru saci pe care îi cară președintele nu vor fi decât doi și se vor și se vor înjumătăți toate drumurile, nu mai contează că plouă, că ninge... 

  • Mă tem că se atinge maximul acestui sistem!

Aceste alegeri, în formatul actual, au fost din ce în ce mai îmbunătățite, dar mă tem că se atinge maximul acestui sistem.  Dacă nu resetăm modul și sistemul de vot, vom fi, în continuare, captivi acestei bule. Eu, ca și înalt funcționar public, o să-mi pun toată energia și o  să fac toate demersurile astfel încât să semnalăm și să depășim această situație. Primul pas s-a făcut, se votează prin corespondență în străinătate, s-o facem și aici și să introducem votul electronic. Putem să rămânem în toate cele trei variante, pentru că sunt anumite zone în care rurale unde nu se poate", a precizat subprefectul, Chiru Cristea Cătălin. 

 

  • Se simte o nevoie acută de îmbunătățire a sistemului electoral!

Despre nevoia de actualizare a legislației a vorbit și judecător Narcis Erculescu, locțiitor al președintelui BEJ.

"Se tot vorbește de această problemă a asanării legislației în materie electorală, discuția e una foarte veche și se perpetuează de la un ciclu electoral la altul. Nu s-a făcut decât să se cârpească practic această legislație și să se continue existența acestor probleme generate de legislația deficitară în materie. Că tot vorbim de legislație, nu doar în materie electorală trebuie asanată, curățată și adusă în actualitate, ci și  în alte domenii. După cum ați văzut, rolul instanțelor de judecată este plin de cauze, uneori chiar repetitive, generate de legislația  deficitară în materie de coerență și de predictibilitate".

Nici problemele legate de modul în care experții electorali își exercită atribuțiile nu au dispărut, ba dimpotrivă, mai semnalează Erculescu.

Pe lângă chestiunile legate de nevoia de a fi modificat acest sistem electoral sunt și chestiuni legate de pregătirea experților electorali. Cu toate că prezența a fost una scăzută, am avut în continuare probleme generate de modul în care unii dintre președinți și locțiitorii  birourilor secțiilor de votare și-au îndeplinit atribuțiile. Eu spun că este inadmisibil pentru un expert electoral  să producă astfel de erori, unele absolut inexplicabile. De exemplu, au trecut în loc de numărul de alegători din lista electorală permanentă o cifră pe care pur și simplu nu știm de unde au luat-o sau datele nu corespondau, proceduri legate de predarea materialelor, au venit cu saci nesigilați... Se simte o nevoie acută de îmbunătățire a sistemului electoral. Ar trebui să se renunțe la semnarea pe listele electorale pe hârtie câtă vreme se folosește tableta prin care este identificat alegătorul...  Noi suntem norocoși pentru că sunt județe care nici azi nu au finalizat centralizarea datelor", a explicat Narcis Erculescu.

 

Datele finale prezentate de BEJ atestă victoria categorică a scrutinului parlamentar de către Partidul Social Democrat, urmat de PNL, USR-PLUS, AUR și Pro România.