• Senatorul Titus Corlățean respinge încercările USR PLUS de a pune mâna politic pe Televiziunea Națională
  • Derapajele conducerii televiziunii publice trebuie corectate, susține demnitarul, însă, ele nu trebuie să alimenteze dorința USR de a-și subordona politic instituția
  • "Trebuie să asigurăm un echilibru corect, dar nu să lăsăm guvernanții să pună mâna politic pe instituțiile publice de radio și televiziune!"

 

Serviciile publice de radio și televiziune trebuie să rămână în afara jocurilor și influențelor politice și să servească interesul național, avertizează senatorul social-democrat Titus Corlățean. Acesta a atras atenția asupra încercărilor coaliției de guvernare de a-și subordona politic Radioul și Televiziunea publică.

"Una dintre țintele pe care guvernanții și le-au stabilit, și vocile USR PLUS în principal, o reprezintă Radioul și Televiziunea publică.

Sunt foarte multe minciuni spuse de cei din partea majorității guvernamentale care au atacat radioul public și televiziunea publică în această perioadă. O parte din ele au fost dezmințite de o manieră foarte clară, de exemplu, la nivelul Radioului public, am văzut informații, comunicate de presă, acele minciuni care au fost spuse de președintele Comisiei de cultură din partea USR de la Camera Deputaților au fost demontate. Nu a existat niciun fel de cenzură, ba dimpotrivă, aș spune, și acesta ar putea fi un repros la adresa radioului pe care noi niciodată nu l-am făcut, faptul că reprezentanții guvernului, de un an și ceva, sunt undeva la o prezență de aproape 50% din programe. Încalcă legea! Legea stabilea o prezență de o treime, o treime, o treime! N-am comentat niciodată aceste aspecte. De aici, însă, până la a rosti minciuni și atacuri la adresa Radioului public este o chestiune ce demonstrează lipsa de corectitudine și de onoare și interesul de a pune mâna, politic, pe Radioul public. Noi respingem  acest lucru și vom încerca în Parlament să susținem ca Radioul public să rămână o instituție imparțială, care să aibă autonomie în programe și să domine piața. Este un moment în care trebuie să intervenim", a arătat demnitarul. 

  • Decizii ilegale ale actualei conduceri a TVR de a demite conducerea TVR Cluj. Gradea a vândut TVR Cluj UDMR-ului doar pentru a-si salva poziția!

Corlățean a subliniat și câteva dintre cele mai importante derapaje ale conducerii Televiziunii Române, criticând vehement deciziile Doinei Gradea  împotriva echipei TVR Cluj, directorul Romeo Couți și  jurnalistul Karen Sebeși fiind schimbați "ilegal pentru a ceda stația UDMR-ului". Echipa de la TVR Cluj a fost singura televiziune care a făcut emisiuni pe 4 iunie marcând Ziua Tratatului de la Trianon și legea inițiată de Titus Corlățean, în ciuda dispozițiilor conducerii TVR care blocau aceste programe și care încălcau independenta editoriala a jurnaliștilor și un simbol național romanesc.

Parlamentarul a reliefat că aceste abuzuri trebuie corectate, dar ele nu trebuie să constituie pretexte suplimentare la atacul  și încercarea de preluare politică de către USR a TVR.

"Televiziunea națională și stațiile teritoriale au un rol extrem de important. Decizii ilegale ale actualei conduceri a TVR de a demite conducerea TVR Cluj. Este o decizie nu doar ilegală, dar merge împotriva interesului public și românesc. A servi unui interes politic și vorbim de o înțelegere făcută cu UDMR-ul pentru a-și salva poziția cu schimbarea unei echipe care a avut demnitatea națională și profesionalism în anul în care am marcat centenarul Tratatului de la Trianon. Este singura televiziune națională și regională care a marcat corespunzător cu programe, inclusiv de la Alba Iulia și de la Cluj, acest moment istoric important. Toți cei care au susținut acest proiect împotriva voinței doamnei Gradea și o spun foarte clar, domnia sa a vrut să blocheze toate proiectele legate de Trianon, urmare a unei interpelări pe care i-am adresat-o și-a schimbat poziția în ultima secundă și a permis câteva proiecte să apară pe televiziunea națională".

"Este nevoie ca Radioul public și TVR să rămână în afara jocurilor și influențelor  politice, nu trebuie să slujească interese de partid! Trebuie să-și slujească interesele naționale. Trebuie să asigurăm un echilibru corect, dar nu să lăsăm guvernanții să pună mâna politic pe instituțiile publice de radio și televiziune!", a mai punctat Corlățean.