În luna august anul trecut, a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei care prevede o creştere a preţurilor şi chiriilor locuinţelor Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL)

Mai exact, este vorba despre Ordinul 3519/2020 al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei care prevede creşterea valorii de înlocuire pe metrul pătrat la apartamentele ANL de la 1.916,42 la 2.996,00 lei/mp inclusiv TVA.

Ca urmare a acestei modificări, preţurile locuinţelor şi chiriilor locuinţelor  ANL a crescut  substanțial, valoarea de înlocuire crescând cu peste 50%.

"Sunt foarte mulți târgovișteni care stau în locuințe ANL și care cer să cumpere apartamentele. Când le spun prețul, efectiv au un șoc. De ce? Anul trecut, ministrul Dezvoltării a dat un ordin prin care prețul de vânzare a crescut cu 47% pe metru pătrat. Așadar, ai o garsonieră, spre exemplu, în Sagricom. Dacă, vrei să o cumperi plătești 107 000 lei. Ai un apartament cu 2 camere în Sagricom, dacă vrei să-l cumperi, plătești 184 000 de lei. Acestea sunt prețurile stabilite de guvern. De aici și impactul pe chirie care  a crescut exponențial", a explicat primarul Târgoviștei, Cristian Stan. 

"Eu nu înțeleg cum se stabilesc aceste prețuri, în condițiile în care ANL, deși percepe la înstrăinare niște sume colosale, pe parcursul utilizării construcției nu face nimic. Nici cheltuieli de întreținere, nici măcar cheltuieli pe zona de reparații capitale. Absolut nimic, dar iată câți bani percep pentru vânzarea, spre exemplu, a unei garsoniere în cartierul Sagricom, peste 100000 de lei", a mai spus acesta.