Liderii coaliției de guvernare de la București, PNL- PSD- UDMR au decis, luni, într-o ședință, că social-democraților le vor reveni 20 de posturi de  prefecți, liberalilor 18, iar UDMR-ului - 4, potrivit unor surse politice citate de stiripesurse.ro.

UDMR va avea prefecți în Harghita, Covasna, Sălaj și Arad.

PNL va avea 18 prefecți în județele Cluj, Ilfov, Satu Mare, Vaslui, Bihor, Prahova, Constanța, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Brașov, Maramureș, Gorj, Botoșani, Alba, Vâlcea, Argeș, Călărași.

PSD va avea restul prefecților, inclusiv în județul Dâmbovița.

"Cu siguranță, PSD va propune o echipă puternică de membri de partid, oameni care să aducă plus valoare județului Dâmbovița. Avem nevoie de oameni care să joace în echipa noastră umăr la umăr pentru a sprijni proiectele pe care le avem de dezvoltat în județ", a precizat liderul social-democraților dâmbovițeni, Corneliu Ștefan.

S-a mai decis ca în fiecare județ, subprefectul și secretarul general al prefecturii să fie de la partidele care nu au prefectul.

Conform acelorași surse, s-ar  mai fi convenit un sistem de rotație a prefecților pe sistemul stabilit în cazul premierului. Astfel, la schimbarea premierului Nicolae Ciucă în 2023 și schimbarea anumitor miniștri odată cu el, în județele în care un partid pierde ministru, va primi spre compensare prefect.