Senatorul PNL Iancu Caracota susține că este nevoie de o legislaţie specială pentru investitorii români veniţi din afara graniţelor!
"Diaspora poate deveni o resursă importantă pentru economia românească, un investitor strategic! Din anul 2006 şi până în momentul de faţă, în România au intrat, oficial, 45 de miliarde de euro de la românii plecaţi să muncească peste hotare. Asta în condiţiile în care, tot pentru aceeaşi perioadă, investiţiile străine directe au însumat 53 de miliarde de euro. Aşadar, românii plecaţi în străinătate sunt, în realitate, al doilea mare investitor direct.
Din nefericire, Guvernul de la Bucureşti nu dă semne că înţelege necesităţile economiei româneşti. Investiţiile străine sunt aproape inexistente, în ultimul an şi jumătate, de când Guvernele-fantomă ale lui Dragnea au condus şi conduc încă România! Nu numai investitorii străini ocolesc, în această perioadă, economia noastră, ci şi banii românilor care muncesc în străinătate: anul trecut în ţară au intrat doar 3 miliarde de euro de la români, asta în condiţiile în care media ultimilor ani era în jurul a 5 miliarde de euro", spune senatorul liberal.
"Guvernul ar face bine să evite acte normative care să-i oblige pe românii din Diaspora să justifice banii trimişi în ţară şi să ia măsuri urgente pentru a încuraja fluxul financiar între comunitatea românească de peste hotare şi ţara-mamă.
Având în vedere că Guvernul PSD a operat din 2017 până în prezent, peste 380 de modificări ale Codului fiscal, nu este de mirare că investitorii străini nu se îngrămădesc ca să vină la noi în ţară. Cu atât mai mult, nu putem cere românilor plecaţi în străinătate să se întoarcă acasă când nu le putem asigura facilităţi fiscale şi nici măcar o elementară stabilitate a cadrului legislativ", punctează Caracota.
"În acest context, voi iniţia o serie de consultări publice cu posibili antreprenori români din Diaspora pentru a identifica oportunităţi fiscale pentru aceştia. Pentru a atrage românii să investească într-o afacere acasă, trebuie să le oferim o legislaţie stabilă şi predictibilă, pentru o perioadă de minimum 15 ani, astfel încât cei care îşi investesc economiile acasă să-şi poată face un plan de afaceri pe termen lung", a mai subliniat parlamentarul.