Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual, o adevărată alternativă la "moftul părinților de a-și trimite copiii la liceu și la facultate"!, este de părere liderul ALDE Dâmbovița, Ionel Petre.
În cadrul ședinței de guvern de joi, 28 iunie, a fost adoptată ordonanța de urgență prin care este înființată Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual.
Autoritatea va asigura funcționarea eficientă a parteneriatului dintre agenții economici, administrația publică locală și școală, pentru formarea profesională inițială în sistem dual. Acest sistem aduce beneficii în primul rând pentru tinerii absolvenți de clasa a VIII-a, până în 23 de ani, care își doresc să devină muncitori calificați, precum și pentru agenții economici care au nevoie de forță de muncă bine pregătită și sunt dispuși să se implice activ în formarea ei în companiile pe care le dețin.
Președintele ALDE Dâmbovița, Ionel Petre consideră că această autoritate va reprezenta o alternativă la "moftul părinților de a-și trimite copiii la liceu și la facultate".
"Vom avea foarte mulți copii cu studii medii sau universitare care nu vor știi să facă nimic! Avem nevoie de suport, de oameni care să lucreze, avem copii care să se plieze și pe rezultate bune, cu care să meargă spre excelență. Avem nevoie începând de la mecanici, până la tâmplari și zidari pentru că, pentru noi, reprezintă un motor al economiei românești, eventual producție și nu consum.
Din punctul meu de vedere înființarea școlilor de meserii unde tinerii sunt instruiţi în întreprinderi pe diverse meserii sau efectuează perioade de practică reprezintă un factor cheie pentru succesul economiei.
Îmbinarea teoriei cu practica o consider exemplară, deoarece legătura strânsă între economie şi procesul de instruire va aduce întotdeauna un plus în dezvoltarea economică sustenabilă și predictibilă, prin creşterea numărului de muncitori calificaţi în meserii bine plătite pe piața muncii.
Voi aprecia întotdeauna tinerii care își doresc depășirea condiției prin educație și sunt conștienți că numai prin însușirea cu seriozitate a cunoştinţelor din școală vor deprinde abilităţi specifice meseriei pentru a putea fi buni profesioniști".