Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) au decis că Legea privind Codul administrativ este neconstituțională. Ei au dezbătut marți, 6 noiembrie, sesizările depuse de preşedintele Klaus Iohannis, precum şi de PMP, PNL, USR, la Legea privind Codul administrativ.
Potrivit actului normativ care ar fi urmat să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor judetene aleși începând cu anul 1992, care îndeplinesc conditiile de pensionare, ar fi avut dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizație pentru limita de vârstă. Pensiile speciale sunt suportate întotdeauna din bugetul de stat.
Președintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, a salutat această reușită, în cadrul unei conferințe de presă susținută marți, la Târgoviște.
"Nu puteam ca, în an centenar, să oficializăm limba maghiară drept limbă de stat în România. Pe de altă parte, nu suntem de acord cu principiul că aleșii locali, în mod special primarii, parlamentarii și nu numai, să aibă pensii speciale. Considerăm că este un privilegiu pentru un ales faptul că o comunitate îi deleagă prin vot puterea de decizie și cred că este suficient și o onoare pentru orice ales să fie primar, președinte de CJ și alte responsabilități în administrația locală care erau introduse inclusiv în acest cod administrativ care avea menirea de a reașeza administrația. Ne bucurăm că Curtea a respins integral Codul administrativ și noi, un partid mic, dar extrem de ancorat în realitățile politice și atent la temele sensibile pentru societate, am demonstrat că bugetul de stat nu este o bancă în care se varsă bani cu nemiluita, ci sunt bani tot ai poporului și, prin urmare, e bine ca politicienii să fie mai chibzuiți. Din punct de vedere politic, ne-am asumat că vom lupta împotriva pensiilor speciale . Sunt 4,5 milioane de români cu pensii sub 1000 de lei. Cu ce drept primarii, parlamentarii să ia pensii peste 1000 de euro?
România a intrat în această eră în care actul de guvernare nu mai înseamnă să te ghidezi după prioritățile pe care le are țara la ora actuală, ci după cum poți mulțumi grupurile de interese", a arătat marți, 13 noiembrie, într-o conferință de presă, la Târgoviște, Eugen Tomac.
Partidul Mișcarea Populară Dâmbovița a anunțat că lansează astăzi campania prin care cere eliminarea tuturor pensiilor speciale.
"Avem o altă categorie de privilegiați parlamentari și nu numai care primesc pensii foarte mari. Este inadmisibil ca un dascăl, un doctor să primească pensii mizerabile, în schimb, foști torționari, foști directori de penitenciare și tot felul de personaje care au dat și cu bâta la viața lor să aibă pensii de 2-3000 de euro pe lună. Este un lucru inacceptabil și noi milităm pentru eliminarea tuturor pensiilor speciale. Nu este normal ca un fost parlamentar să ia o pensie care pornește de la 1000 de euro!", a mai punctat Tomac. El a mai adăugat că PMP va cere cetățenilor să semneze pentru susținerea acestei inițiative legislative prin care formațiunea politică urmărește să se abroge toate pensiile speciale.