COMUNICAT DE PRESĂ


Asităm zilele acestea la un mecanism destinat să rezolve chestiuni politice. Este grav și regretabil că rezoluția a fost votată înainte ca România să preia președinția rotativă a Uniunii Europene ceea ce demonstrează că în Europa se dorește o Românie slabă și umilă.
Există interese ca țara noastră să nu fie un partener egal la masa negocierilor, fiindcă rezoluția a fost realizată într-o logică de campanie electorală. Pentru forțele externe care trag sforile lui Klaus Iohannis, este de netolerat ca președinția Consiliului Uniunii Europene să fie pentru 6 luni în mâinile și sub controlul Guvernului PSD - ALDE. Faptul că președintele României a ieșit să ceară imperativ, celor care trebuie să audă și să acționeze, dărâmarea guvernului este un act împotriva propriului popor. Posibilitatea ca această instigare să fie, împreună cu rezoluția UE pentru România, detonatorul unei explozii sociale care să forțeze demisia guvernului PSD - ALDE, începe să se contureze.
Oamenii trebuie să știe că ALDE este un partid responsabil care a propus un acord între partidele parlamentare, un acord la nivelul clasei politice ca pentru următorele 6 luni de zile, cât va fi mandatul României, să ajungem la un consens, la un armistițiu, ca să avem o președinție a Consiliului UE de succes.
Trăim momentul în care România, cu acordul tacit al unor forțe interne, este lovită constant, rezoluția fiind o victorie a susținătorilor statului paralel, argumentată de faptul că Parlamentul European a respins amendamentul referitor la protocoalele secrete. Rezoluția păstrează o tăcere nejustificată în legătură cu existenţa protocoalelor, cu gravele încălcări şi derapaje din justiţie, cu ceea ce s-a întâmplat la DNA. Aceasta e direcția pe care au impus-o cei care au redactat textul și reprezintă dovada clară că eforturile României de aliniere la standardele UE nu sunt analizate corect. Politica UE față de România este una total incorectă, iar situația creată este cât se poate de gravă întrucât România va putea fi evaluată pozitiv numai dacă puterea ar fi gata să încalce, cu bună știință, Constituția.
Mecanismul de la Bruxelles sprijină statul paralel și susținătorii acestuia, iar textul rezoluției nu este altceva decât un amalgam de opinii politice, prin care fiecare grup politic european, împreună cu partidele lor aferente din România, și-au introdus propriile slogane. Nu au informatii despre realitate, dar au o informație, cea care vine de la vârful statului român. Iohannis este mulțumit de această situație, însă România pierde. Câtă vreme ai un președinte și europarlamentari care spun că țara ta este una de corupți, câtă vreme există persoane care mânjesc imaginea României, ce așteptări să avem de la politicieni europeni?
În mijlocul fiecărui stat se află un popor. Istoria demonstrează că nu avem niciun un motiv să ne fie ruşine. Trebuie să fim uniți, să nu ne dispreţuim singuri, să tratăm aceste realităţi cu responsabilitate şi să ducem la capăt bătălia cu ”statul paralel”, altfel ne merităm soarta de ”supuşi”. Cum Marea Unire nu a fost o chestiune conjuncturală, întâmplătoare și relativă, bazată pe ”noroc”, ci un act excepțional, o expresie a inteligenței diplomatice și politice a clasei politice românești, așa și în anul Centenarului trebuie să luptăm mai mult decât oricând pentru tratament egal și demnitate pentru România în UE. Trebuie să arătăm că suntem parteneri responsabili și capabili să lucrăm împreună pentru a avea o Uniune Europeană mai armonizată.

Ionel PETRE
Președinte ALDE Dâmbovița