Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a vorbit vineri, la Târgoviște, despre proiectul de OM privind modificarea și completarea anexei la Ordinul viceprim-ministrului, ministrul mediului nr. 1171/2018 privind aprobarea Procedurii pentru aplicarea vizei anuale a autorizației de mediu și autorizației integrate de mediu care a fost pus pe site-ul Ministerului. Oficialul s-a întâlnit cu șefii Agenției pentru Protecția Mediului și Gărzii de Mediu Dâmbovița, instituții care chiar au nevoie de resuscitare.

"Pentru că nu s-a făcut o comunicare suficient de bună, pentru că agenții economici care sunt în număr extrem de mare nu deschid în timpul real site-ul Agenției județene de Mediu sau poate nu am știut noi de la  Ministerul Mediului sau de la Agenția Națională de Mediu să comunicăm foarte bine cu ajutorul dumneavoastră, ne-am trezit în situația în care foarte agenții economici nu știau de emiterea acestui ordin și nu știau ce au de făcut. Am considerat că este nevoie urgentă de modificarea ordinului lucru pe care l-am și făcut. Ieri dimineață, l-am ridicat pe site. Am făcut lucrul acesta ca toată lumea să cunoască, să aibă timp să pregătească documente pentru societățile comerciale care și-au modificat procesul tehnologic să fie cunoscute de Agenția de Protecția Mediului care trebuie să informeze Garda județeană de Mediu (...) ", a declarat Gavrilescu.

Termenul de valabilitate a autorizației de mediu a fost redus printr-o Ordonanță de Urgență emisă în vara anului trecut. Dacă autorizația de mediu era valabilă 5 ani, iar autorizația integrată de mediu 10 ani, de anul acesta  firmele care desfășoară activități pentru care sunt necesare astfel de autorizații trebuie să aplice în fiecare an pentru viză. Autorizațiile de mediu își păstrează valabilitatea pe perioada în care beneficiarii lor obțin viza anuală. Astfel, viza se va solicita și se va aplica începând cu anul următor emiterii autorizației de mediu sau autorizației integrate de mediu sau înaintea împlinirii unui an de la obținerea vizei anuale anterioare. Viza anuală pentru autorizațiile de mediu și autorizațiile integrate de mediu se va aplica de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) sau va fi delegată de către aceasta către Agențiile pentru Protectia Mediului (APM). Pentru activitățile care intră în sfera de competență a Ministerului Mediului și Administrației Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”, viza anuală se aplică sau se respinge de către respectivele instituții. Pentru obținerea vizei anuale, cu minimum 60 de zile înainte de împlinirea unui an de la emiterea autorizaţiei de mediu sau a autorizatiei integrate de mediu, sau înainte cu minimum 60 de zile înaintea împlinirii unui an de la obținerea vizei anuale anterioare, titularul activităţii este obligat să solicite aplicarea vizei anuale la autoritatea competentă pentru protecția mediului emitentă a autorizației de mediu sau autorizației integrate de mediu.

 

Vrem ordine, vrem disciplină, vrem un mediu sănătos!

"Sunt aici pentru a transmite mesajul  că am făcut această modificare la ordin pentru ca agenții economici să se conformeze. În cazul în care nu se vor conforma și au autorizație de mediu sau autorizație integrată de mediu, conform legilor, se poate merge nu numai la amendă ci chiar până la suspendarea activității. Dacă dau suficient timp și dacă vin eu ca ministru să explic  ce are fiecare de făcut, nu cred că cineva își mai permite să încalce legea. Vrem ordine, vrem disciplină, vrem să nu poluăm, vrem un mediu sănătos! ", a afirmat ministrul Mediului.

Mai mult, Gavrilescu a subliniat importanța avizării cu celeritate a fabricii Arctic  care deschide o nouă unitate de producție la Ulmi.

"Ca și în sănătate, unde trebuie să funcționeze legea prevenției, așa trebuie să funcționeze în orice domeniu, inclusiv la mediu", a punctat ministrul.

Vicepremierul Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, s-a aflat vineri, 22 februarie, în județul Dâmbovița cu probleme ce țin atât de componenta de mediu cât și de cea politică.