Alianța "Un OM" nu va avea reprezentanți în birourile electorale județene și ale secțiilor de votare în prim etapă de desemnare a acestora.
Aceasta este o consecință a deciziei Biroului Electoral Central (BEC), care spune că alianța Un OM este formată din partide politice neparlamentare. vicepreședintele Pro România, senatorul Adrian Țuțuianu, atrage atenția că există acest lucru este de natură să genereze probleme majore în ceea ce privește corectitudinea procesului electoral, motiv pentru care a fost formulată o contestație la Curtea Constituțională a României.
"În cea de-a doua etapă, sunt trei partide politice neparlamentare care vor intra la tragerea la sorți. Deci există riscul să nu avem pe nicăieri reprezentanți în secțiile de vot și în birourile electorale județene", spune Adrian Țuțuianu.
De calitatea de partid parlamentar depinde prezenţa în secţiile de votare a reprezentanţilor candidaţilor. Termenul pentru completarea biroului electorale expiră mâine, iar ALDE nu mai are grup parlamentar, ceea ce înseamnă că Mircea Diaconu nu va avea reprezentanţi în secţiile de votare. Călin Popescu Tăriceanu a acuzat PSD pentru această situaţie
"Contestația noastră se bazează pe atribuția dată de legea 370/2004 Curții Constituționale de a veghea în întreaga țară la prevederile legii privind alegerea președintelui României. În al doilea rând, la faptul că potrivit articolului 42 din același act normativ, contestațiile privind împiedicarea unui partid politic sau a unui candidat de a-și desfășura campania electorală în condițiile legii se soluționează de Curtea Constituțională cu votul majorității judecătorilor (...) Problema este definiția partidului politic parlamentar. Practic, discuția se face în următorii termeni, dacă ai ca moment de evaluare a situației de partid politic parlamentar momentul începerii procedurilor privind campania electorală pentru prezidențiale sau dacă ai în vedere momentul de astăzi când cele două grupuri parlamentare ale ALDE au fost desființate ca urmare a migrației politice. Opinia noastră este că trebuie să se țină cont de situația de la 1.09.2019, când s-a constituit BEC, și, în acest sens, avem mai multe argumente", a arătat liderul Pro România.
El a anunțat că va propune colegilor din Pro România inițierea unui act normativ de modificare a legii privind alegerile.
"Să încercăm să gândim un mecanism prin care toate partidele politice să aibă reprezentanți în birourile electorale ale secțiilor de votare, pentru că e doar o transpunere în lege a unui principiu fundamental, cel al egalității în drepturi."
Și numărul de semnături necesare participării la o competiție electorală va trebui modificat, spune Țuțuianu.
"Pragurile la care facem referire astăzi sunt ridicate și în dezacord cu evoluția situației populației care a scăzut".
O altă consecință a deciziei BEC este aceea că Mircea Diaconu nu a intrat în prima grupă la tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii pe buletinul de vot.
BEC a stabilit, sâmbătă, prin tragere la sorți, ordinea pe buletinele de vot a candidaților la alegerile prezidențiale. Primii cinci sunt Klaus Iohannis, Theodor Paleologu, Dan Barna, Kelemen Hunor și Viorica Dăncilă, conform unui comunicat de presă al BEC.
Următorii candidați pe buletinele de vot sunt: Cătălin Ivan, Ninel Peia, Sebastian Popescu, John-Ion Banu, Mircea Diaconu, Bogdan Stanoevici, Ramona Bruynseels, Viorel Cataramă și Alexandru Cumpănașu, potrivit sursei citate.
Pe 12 octombrie este startul oficial al campaniei electorale.
Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc pe 10 noiembrie iar al doilea tur pe 24 noiembrie. Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.