Astăzi, 10 noiembrie 2019, românii votează președintele României. Votarea a început de la ora 7:00 și se va încheia la ora 21:00, cu posibilitate de prelungire până la ora 23:59. În cazul în care niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi valabil exprimate ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente, se organizează al doilea tur de scrutin, în data de 24 noiembrie 2019.
Votarea în străinătate a avut loc și vineri și sâmbătă, dar și azi, 10 noiembrie, între orele 12:00-21:00, cu posibilitate de prelungire până la ora 23:59.
Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot își pot să exercita dreptul de vot până cel mult la ora 23:59 (art. 46 din Legea 370/2004).
Iată lista candidaților la funcția de președinte al României (în ordinea în care se află pe listele de votare):
Klaus Iohannis – Partidul Național Liberal
Theodor Paleologu – Partidul Mișcarea Populară
Dan Barna – Alianța USR PLUS
Kelemen Hunor – Uniunea Democrată Maghiară din România
Viorica Dăncilă – Partidul Social Democrat
Cătălin Ivan – Partidul Alternativă pentru Demnitate Națională
Ninel Peia – Partidul Neamul Românesc
Sebastian Popescu – Partidul Nouă Românie
Banu John-Ion – Partidul Națiunea Română
Mircea Diaconu – Alianța Electorală Un Om – formată din ALDE și Pro România
Bogdan Stanoevici – candidat independent,
Ramona Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal)
Viorel Cataramă – Dreapta Liberală
Alexandru Cumpănașu – candidat independent
Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării se află în țară își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.
Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
În Dâmbovița, s-au organizat 433 de secții de votare. În ziua de 9/10 noiembrie a.c., în intervalul orar 18:00-06:00, 355 de efective, dintre care 53 de polițiști, 58 de jandarmi și 228 de pompieri au asigurat paza și protecția a 417 secții de votare, din totalul celor 433 din județ. Pentru restul secțiilor de votare (16), dispozitivul va fi asigurat de celelalte structuri ale M.A.I.
Astăzi, 10 noiembrie, 231 de polițiști, alături de 149 de jandarmi și alte structuri vor asigura măsuri de ordine și liniște publică, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.
Pentru intervenţia efectivă la eventuale incidente, poliţiştii angrenați în paza și protecția secţiilor de votare vor fi sprijiniţi, la solicitare, de patrulele aflate în dispozitivul curent de intervenţie la evenimentele semnalate, care îşi vor desfăşura activitatea în zonă.
Pentru combaterea oricăror fapte antisociale, vor fi asigurate rezerve și echipe operative, pregătite să intervină. Astfel, 100 de polițiști vor fi constituiți în echipe operative, sprijiniți de luptători pentru acțiuni speciale și alături de jandarmi și pompieri.
Duminică, 10 noiembrie, jandarmii vor avea în responsabilitate 181 de secții de votare dispuse în 122 de locații, unde vor fi prezenți peste 240 de jandarmi. Pentru un plus de siguranță, vor fi constituite și rezerve de intervenție.
Jandarmii vor asigura desfășurarea în condiții de siguranță a activității în cadrul Biroului Electoral Județean, având și atribuții de protecție a transportului buletinelor de vot după încheierea procesului de votare.
În Dâmbovița, sunt mobilizați și 228 de pompieri pentru a asigura desfășurarea în bune condiții a procesului electoral.