Comisia pentru afaceri juridice și drepturile omului a întocmit astăzi un raport de situație privind abolirea pedepsei cu moartea în statele membre ale Consiliului Europei și observatoare, Belarus și țările ale căror parlamente au statut de cooperare.
Nota informativă întocmită de raportorul general privind abolirea pedepsei cu moartea, Titus Corlățean (România, SOC), subliniază că, în prezent, există 106 de țări care au desființat complet pedeapsa cu moartea. Acestea includ practic toate statele membre ale Consiliului Europei, împreună cu observatorii Adunării Canada, Mexic și Kârgâzstan, al căror parlament are statut de Partener pentru Democrație la Adunare. Opt state au abolit pedeapsa cu moartea doar pentru infracțiuni obișnuite, inclusiv Israel (un observator al Adunării) și Kazahstan, iar douăzeci și opt prevăd pedeapsa cu moartea în legislația lor, dar nu o pun în aplicare, inclusiv Marocul (al cărui parlament are statut de partener pentru democrație ) și Federația Rusă (toate aceste 36 de state sunt abolitioniste în practică).
Aceasta înseamnă că, în total, 142 de state, adică mai mult de două treimi din întreaga lume, au desființat pedeapsa în drept sau în practică. În sfârșit, există 56 de state care o desfășoară (state retenționiste), inclusiv SUA și Japonia (ambele state observatoare ale Consiliului Europei), Belarus și Palestina (al căror consiliu legislativ are statut de Partener pentru Democrație).
Raportorul concluzionează că, în linii mari, tendința globală este de a aplica în ce mai puțin pedepsa cu moartea.
"Această tendință abolitionistă este și mai accentuată în Europa, unde este condusă de Consiliul Europei și în țările vecine, dar mai sunt de făcut", întrucât în statele membre ale Consiliului Europei, există încă unele solicitări restabilirea pedepsei capitale.
Potrivit raportorului, Adunarea, care a contribuit la transformarea Europei într-un continent fără pedeapsă cu moartea, prin realizarea unui moratoriu asupra execuțiilor și a angajamentului de abolire a unei condiții de aderare la Consiliul Europei, „nu va accepta nicio reacție asupra acestei întrebări. Reintroducerea pedepsei cu moartea ar fi pur și simplu incompatibilă cu aderarea continuă a unui stat la Consiliul Europei ".