Asumarea răspunderii guvernului pe proiectul bugetului general consolidat pe 2020, premieră în ultimii 30 de ani, suscită dezbateri vii în randul opoziției.
Vicepreședintele Pro Romania, senatorul Adrian Țuțuianu a remarcat vineri, într-o conferință de presă, faptul că această modalitate de adoptare a bugetului este una inacceptabilă din considerente de natură politică, dar și constituțională.
Legea bugetului este cea mai importantă lege pe care o inițiază un guvern. De aceea se consideră că respingerea ei în parlament are valoarea simbolică a unei moțiuni de cenzură și ar impune, într-o lume politică normală, demisia cabinetului.
Domnul Orban vrea să-și asume răspunderea pe 23 decembrie, urmand ca cele trei zile prevăzute de Constituție în decursul cărora se poate promova o moțiune de cenzură să se împlinească exact de sărbătorile de Crăciun. Lucrul acesta, în sine, reprezintă o sfidare la adresa Parlamentului și o modalitate care, pe termen lung, se va dovedi păguboasă, inclusiv pentru PNL. Se pare că nimeni nu învață nimic din istoria mai veche sau mai recentă. Ceea ce face astăzi Ludovic Orban s-ar putea să devină un precedent periculos. Eu văd, în această angajare a răspunderii pe buget, și o lipsă de transparență în ceea ce privește discutarea principalelor date ale bugetului consolidat și ale bugetului de asigurări sociale. Parlamentul este cel îndrituit să dezbată și să aprobe bugetul, procedura asumării răspunderii fiind una utilizată în acest caz în mod abuziv, a explicat Adrian Țuțuianu.