Senatorul Titus Corlățean, fost șef al diplomației române,  susține  că „Declarația Schuman” trebuie să reprezinte un stimul pentru forțele proeuropene să nu abandoneze proiectul unei Europe unite și solidare.

Fostul ministru de Externe al României este de părere că, prin simbolistica sa, „Declarația Schuman”, din 9 mai 1950, este mai valabilă astăzi ca oricând și asta pentru că, în această perioadă de pandemie de coronavirus și de criză economică, Uniunea Europeană a demonstrat că „nu funcționează pe deplin” ca un organism unit și solidar.


Anul acesta am marcat împlinirea a 70 de ani de la faimosul discurs al ministrului francez de Externe în fața presei internaționale, așa-numita «Declarație Schuman». Declarația a fost susținută după ce Schuman a trebuit să convingă Guvernul francez de ideile pe care dorea să le promoveze. El propunea o viziune legată de o Europă organizată, bazată pe relații de cooperare – viitoarea Europă unită. Care era ideea principală? Apelul era adresat Franței, Germaniei, Italiei, Belgiei, Olandei și Luxemburg să facă un gest istoric după cel de-al doilea Război Mondial, să pună în comun industria de cărbune și oţel, sector care stătea la baza industriei militare, şi practic să pună bazele unei instituţii europene supranaţionale care să permită o formulă de cooperare mult mai strânsă între state care fuseseră pe poziţii inamice în cel de-al Doilea război mondial şi care, practic, prin această cooperare, să elimine riscul de război.
Este o simbolistică mai valabilă ca oricând, mai ales în perioada aceasta de criză, de sănătate, pandemie şi de criză economică, pentru că ideea unei cooperări strânse la nivel european, a unui parteneriat care să includă solidaritate, este o idee extrem de preţioasă în perioada asta de încercare, în care UE a demonstrat că nu funcţionează pe deplin ca un organism unit şi solidar. Au fost rateuri în perioada aceasta. Din păcate, la nivelul unor state membre UE, mai ales la nivelul populaţiei, dezamăgirea a apărut. Cazul Italiei este evident. De asta este important să amintim, în perioadă de încercare, de beneficiile proiectului UE, ale unei Europe unite în toate deceniile care au trecut, pentru că Europa a ajuns la un nivel de prosperitate, de democraţie, de respect pentru drepturi şi libertăţi fundamentale, de liberă circulaţie, un nivel pe care alte continente nu îl au.
Aşa încât, «Declaraţia Schuman» din 9 mai 1950, prin simbolistica sa, este mai valabilă ca oricând. Ea trebuie să reprezinte un stimul pentru forţele proeuropene, pentru actorii politici, pentru decidenţi, pentru societatea civilă să nu abandoneze în niciun caz proiectul unei Europe unite şi mai solidare, care să dea răspunsuri aşteptate de cetăţeni în perioadă de încercare, aşa cum este actuala perioadă”, a punctat Corlățean.