Plenul Senatului dezbate, astăzi, în regim de urgență, proiectul e lege aprobat luni, 11 mai, de Guvern care cuprinde măsurile ce trebuie respectate duă expirarea stării de urgență și trecerea la starea de alertă.

Deși, miercuri, 13 mai, Camera Deputaților ar putea da votul decisiv și legea va trece de Parlament, ea nu va putea fi promulgată de șeful statului mai devreme de vineri, 15 mai, în condițiile în care termenul legal în care noile prevederi vor putea fi contestate la Curtea Constituțională este de două zile.

Așadar, legea își va putea produce efectele cel mai devreme luni, 18 mai, întrucât ea intră în vigoare a trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Parlamentul ar putea interveni pentru a modifica textul de lege aprobat tardiv de Guvern, astfel încât să nu existe perioada de trei zile neacoperite de restricțiile legale. În caz contrar, în  week-end-ul 15-17 mai, autorităților nu le rămâne decât să spere că cetățenii vor da dovadă de o atitudine responsabilă în traversarea cu bine a perioadei marcată de pandemia de coronavirus.