Ministrul de Interne, Marcel Vela a precizat că, cel putin la metrou, în Bucuresti, vor fi polițiști care vor veghea ca oamenii sa aibă mască, dar a cerut vigilenta și de la cetățeni, sfătuindu-i să sune "instant" la 112 dacă, de exemplu, văd o persoana care strănută și nu are mască.

"Le-am auzit pe toate în timpul acestei pandemii. Sau așa credeam, până la dl Vela. Ministrul de Interne al țării tocmai a inventat „strănutul penal”. Și invită oamenii să sune într-o veselie la linia de urgență 112 dacă văd în jurul lor acest delict. Vă dați seama că acest individ e direct responsabil cu măsurile de urgență? Că acest personaj venea seara și ne citea ordonanțele militare? „Strănut intenționat” - e de râs sau de plâns???", a reacționat deputata Pro România, Oana Vlăducă.
 
Ministrul de Interne Marcel Vela a oferit, marți, câteva explicații despre situația în care oamenii strănuta în metrou și nu poarta mască de protecție - este sau nu caz penal?

"Nu este un raspuns general pentru toti care nu au masca sa aiba dosare penale. Caz penal e cand cineva bolnav in mod intentionat intra in metrou. Isi pune masca la intrare, pentru ca vor fi supravegheate gurile de metrou, si cand ajunge in vagon isi da masca jos si stranuta intentionat", a explicat ministrul intr-o interventie telefonica la Digi24."La intrarile metroului vor fi puternic de ordine care nu vor accepta să intre cineva în statia de metrou fara masca. Deocamdata, discutia a fost doar de metrou, nu am avut discuții și transporturi publice în comună. Locul de amplasare autorizat. Probabil vom gasi solutii " .

Nu este foarte clar cum ar trebui să le spunem despre cineva" strănută intenționat ". 
Dealtfel, există în sezonul alergiilor și în străinătate este unul dintre principalele lor simptome de coronavirus. Este interesant de a vedea acest lucru care poate avea acest drept al Ministerului Internei asupra sistemelor de urgență.