• Nu regimul stării de alertă s-a discutat ieri, ci măsurile concrete propuse de guvernanți
  • S-a făcut afirmația că, în următoarele 3 zile după expirarea a stării de urgență, va fi un vid legislativ. Nu este chiar așa!

Astăzi este ultima zi în care ne aflăm în stare de urgență iar legea privind starea de alertă intră  în vigoare luni, 18 mai,  conform procedurilor legale, cum era de așteptat. Dezbaterile privind vidul legislativ pe parcursul a trei zile de sfârșit de săptămână au ocupat în această perioadă agenda publică și generează o serie de îngrijorări în ceea ce privește relaxarea prematură a măsurilor menite să  împiedice  răspandirea COVID-19. 

O voce apăsată pe acest subiect este cea a vicepreședintelui Senatului, Titus Corlățean, președinte executiv PSD Dâmbovița, care a explicat joi, într-o conferință de presă online, din punct de vedere juridic, situația în care ne aflăm.

„În spațiul public s-a făcut afirmația că Parlamentul, Camera Deputaților în speță, a dezbătut Legea privind starea de alertă. Nu. Legea adoptată de Camera Deputaților este lege privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. De ce fac această precizare? Nu este vorba de o lege privind starea de alertă, ci de măsurile concrete propuse de Guvern pentru combaterea efectelor pandemiei în perioada care urmează, în regim de stare de alertă este adevărat, și care presupune strângere de drepturi și libertăți fundamentale. Deci nu regimul stării de alertă s-a discutat ieri, ci măsurile concrete propuse de guvernanți. Este o precizare importantă pentru că s-a făcut afirmația că în următoarele 3 zile după expirarea a stării de urgență va fi un vid legislativ. Nu este chiar așa, există Ordonanța 21/2004 care reprezintă un cadru mai general, confirmată a fi constituțională de CCR în cursul zilei de miercuri, dar cu condiția ca această Ordonanță să nu însemne aplicarea unor restricții de drepturi și libertăți fundamentale. Deci este practic un câine de vânătoare fără dinți, dar este totuși un cadru general privind starea de alertă insuficient, la care se adaugă legea care va intra în vigoare mult prea târziu pentru a face legătura imediat, începând cu ziua de mâine, a explicat demnitarul.

Problema este următoarea: de 3 săptămâni se știa și cercurile de putere știau că pe 15 va trebui instaurată starea de alertă, președintele a spus-o într-o formulă în care s-a dorit a fi simpatic pentru populație, a anunțat relaxarea și s-a știut că se va termina starea de urgență. Au avut 3 săptămâni la dispoziție să elaboreze actul normativ și faptul că am primit acest proiect absolut tardiv ne-a demonstrat încă o dată faptul că guvernarea asta PNL este una profund incompetentă și iresponsabilă, pentru că practic lipsește România timp de 3 zile de reguli care să fie aplicabile pentru a gestiona socială din România, după ce ieșim din starea de urgență, într-un moment în care încă suntem pe curbă ascendentă, noi nu am atins plafonul, nu am atins vârful. Deci 3 zile vom rămâne, legislativ, neacoperiți în ceea ce privește măsurile concrete aplicabile pentru gestionarea efectelor pandemiei. Deci asta spune că este și o profundă incompetență, și nu sunt afirmații politice, și o profundă iresponsabilitate, prin modul în care s-au mișcat guvernanții. Noi a trebuit să intervenim drastic pe proiectul de lege care propunea o serie de aberații și a trebuit să compensăm și absența unor norme concrete privind starea de alertă pentru că am dat pentru prima oară definiția stării de alertă. (…)

Această perioadă de 3 zile neacoperită legislativ de aceste măsuri concrete adoptate de Parlament, cu amendamente, se întâmplă în perioada în care încă suntem în pantă ascendentă, nu am ajuns încă la vârf. Ăsta este motivul pentru care iresponsabilitatea Guvernului Iohannis-Orban-PNL generează riscuri serioase pentru populația României. Eu, în numele Parlamentului, și ca senator de Dâmbovița, nu pot decât să fac un apel public către cetățenii României, către cetățenii din Dâmbovița, ca în aceste 3 zile când nu vor fi reguli constrângătoare să dea dovadă de responsabilitate, la modul foarte serios, pentru că toată munca asta și toate constrângerile se pot da peste cap dacă 3 zile nu suntem cumpătați, dacă nu vor fi respectate regulile sanitare, de igienă, măști, mănuși, distanțare socială și prudență… Să nu trecem în extrema cealaltă în aceste 3 zile, să ni se pară că este libertate absolută, mergem la șprițuri, la grătare, la chefuri și așa mai departe. Este un risc uriaș și eu fac apelul acesta la cetățeni, să fie cumpătați, să fie prudenți și să respecte regulile. Este în interesul lor!”, a mai arătat Titus Corlățean.