Asistăm de câteva zile, stupefiați, la evoluția unei crize fără precedent. Premiera politică în care un partid care a câștigat alegerile cu un scor istoric încearcă să-și răstoarne propriul guvern ne face să credem că nu mai avem capacitatea să înțelegem nimic din ceea ce se întâmplă pe această scenă politică românească atât de agitată și într-o continuă dinamică.

 Privind tabloul în ansamblu, totul pare un teren al nisipurilor mișcătoare.

Aș spune că, pe de o parte, este de neînțeles cum un partid care a obținut cel mai mare scor din istoria post-decembristă nu reușește să se coordoneze și să gestioneze puterea și eșuează lamentabil după numai 6 luni de guvernare, lăsând loc unei crize în dezvoltare.

Pe de altă parte, este din ce în ce mai evident cum premierul Grindeanu devine #altfel decât cel care era până la declanșarea crizei. Scenariul are foarte multe asemănări cu ceea ce s-a întâmplat în ALDE cu puțin timp în urmă.

Analizele se fac și se vor face cu siguranță în interiorul partidelor, însă, dincolo de acestea rămân întrebări esențiale la care cetățenii au dreptul să primească răspunsuri.

  1. România este guvernată ACUM?

  2. Programul de guvernare care a câștigat alegerile va fi pus în practică punct cu punct într-un nou executiv Grindeanu în condițiile în care se va păstra configurația guvernamentală?

  3. Un nou guvern PSD, fără Grindeanu, își va duce la îndeplinire programul asumat?

  4. Care sunt costurile acestei crize pentru România?

Aveți răspunsuri, domnilor politicieni? Noi mai avem întrebări!

 

P.S.: Halucinant este, fără doar și poate, discursul candidatului la președinția PNL, Cristian Bușoi care, cu doar câteva ore înainte de, poate, cel mai important eveniment intern al anului, alegerile pentru conducerea partidului, spune cu certitudinea deținătorului unei strategii politice providențială că PNL trebuie să strângă repede rândurile după Congres și să încerce să construiască o nouă majoritate. BRILLIANT!

 

Mădălina Chivu Popa