• Forma finală a acestei legi a fost trimisă parlamentarilor cu doar câteva minute înainte să înceapă efectiv ședința de vot, drept pentru care, vă spun sincer, că nu știu pe ce proiect și-au dat acordul colegii mei deputați de la celelalte partide!
  • Pe fond, măsurile stabilite prin acest act normativ permit inclusiv limitarea unor drepturi și libertăți fundamentale necesare a fi dispuse pentru apărarea sănătății publice. Este foarte grav!

Parlamentarii Pro România NU vor vota nici la Senat controversata lege a carantinării și izolării, a anunțat luni, într-o conferință de presă, deputata Oana Vlăducă. Aceasta a argumentat decizia Pro România pe acest subiect, arătând punctele nevralgice ale documentului.

 

„Săptămâna trecută, în Camera Deputaților, am avut pe ordinea de zi proiectul Legii carantinării și izolării. Legea a trecut cu votul parlamentarilor PSD și PNL, deși forma finală a acestei legi a fost trimisă parlamentarilor cu doar câteva minute înainte să înceapă efectiv ședința de vot, drept pentru care, vă spun sincer, că nu știu pe ce proiect și-au dat acordul colegii mei deputați de la celelalte partide. Observăm acum o abrambureală între PSD și PNL, fiecare partid se preface că-l atacă pe celălalt. PSD se vaită că proiectul de lege este unul prost, însă l-a votat în Camera Deputaților, iar PNL îi înjură pe cei de la PSD că blochează măsurile de securitate sanitară, deși cu votul parlamentarilor PSD acest proiect a fost trecut. Caragiale este mic copil pe lângă ceea ce se întâmplă acum în Parlament.

Pe fond, măsurile stabilite prin acest act normativ permit inclusiv limitarea unor drepturi și libertăți fundamentale necesare a fi dispuse pentru apărarea sănătății publice. Este foarte grav, spun eu, pentru că dreptul fundamental la sănătate nu trebuie să intre în conflict cu alte drepturi sau libertăți. Deși scopul acestei legi ar trebui să fie garantarea dreptului la sănătate a cetățenilor statului român, se observă de fapt că dispozițiile acestei legi duc la o generalizare cu privire la persoanele care pot fi carantinate sau izolate, dar și cu privire la perimetrele ce pot fi carantinate, deoarece nu există criterii obiective de delimitare a persoanelor suspecte de cele purtătoare de agenți patogeni, a persoanelor sănătoase de persoanele posibil suspecte. Dispozițiile acordă puteri discreționare statului român care, prin instituțiile sale poate realiza abuzuri cu privire la ținerea persoanelor și a anumitor zone în carantină sau izolare. Astfel, orice persoană poate fi supusă acestor dispoziții legale și cu ușurință se poate realiza de fapt un abuz de drept asupra acesteia.

Referitor la carantinarea persoanelor proiectul de lege este extrem de general și nu prevede nici un criteriu obiectiv prin care să fie determinate condițiile prin care o persoană trebuie să fie supusă măsurii carantinării. Simpla referire la noțiunea de suspect, fără a avea o definiție sau anumite criterii obiective în vederea determinării cu precizie a condițiilor în care o persoană poate fi considerată suspectă, nu poate conduce decât la ideea că dacă se dorește putem fi considerați toți ca fiind suspecți, ceea ce ar lăsa loc abuzurilor și încălcării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor.

Generalizarea realizată în conținutul proiectului de lege cu privire la situațiile ce pot fi incluse ca fiind considerate riscuri iminente duc la interpretarea excesivă cu privire la faptul că orice situație existentă sau posibil a exista poate fi considerată risc iminent, sfera de cuprindere a acestor situații fiind de fapt foarte largă.

Pro România consideră că proiectul de lege, cu toate „coafările” sale, are probleme mari ce țin de constituționalitate, dar și de tehnică legislativă. Pe lângă aceste aspecte, punerea în dezbatere publică a proiectului nu a fost realizată, iar avizarea acestuia de către comisiile de specialitate nu a existat.

Pentru toate noțiunile prezentate în acest proiect de lege sunt necesare criterii obiective pentru definirea lor, noțiunile utilizate în prezent având un caracter mult prea general pentru un act normativ ce permite inclusiv limitarea unor drepturi și libertăți fundamentale necesare a fi dispuse pentru apărarea sănătății publice.

Având în vedere faptul că aceste măsuri de carantinare și izolare presupun restrângerea unui drept sau a unei libertăți fundamentale sunt necesare criterii obiective cu privire la modalitățile prin care aceste măsuri pot luate.

Pro România nu a votat acest proiect în Camera Deputaților și nu-l va vota nici la Senat pentru că noi suntem consecvenți cu ceea ce am declarat de la început. Tot setul de măsuri aberante și abuzive ale Guvernului nu are drept scop sănătatea populației, a se vedea de fapt eșecul acestor măsuri, ci îngroparea economiei românești în paralel cu o serie de tunuri financiare personale”, a declarat deputatul Pro România, Oana Vlăducă.