• Liderul PNL susține că rezultatul trecerii la testarea în masă a populației pentru coronavirus este unul singur: "o să te coste de nu mai știi pe ce lume trăiești, adică dăm faliment în economie că testăm întruna... și prosperă doar fabricile care fac testele și atât!" 
  • "Trebuie să ne gândim că degeaba îi testăm astăzi pe toți că, peste o săptămână s-ar putea să se îmbolnăvească unii. Și atunci, soluția este cea folosită de noi și de mulți alții: se testează cei care au simptome și cei care au stat în jurul celor care au simptome și așa putem să o rezolvăm"!

 

Președintele PNL Dâmbovița, Virgil Guran, consilier al premierului a declarat miercuri, la Târgoviște, în cadrul unei conferințe de presă, că testarea în masă a populației nu este posibilă și că, în nicio țară din lume nu se face acest lucru. Întrebat despre modul în care este gestionată pandemia, el a arătat că se mai poate crește capacitatea de testare în perioada următoare la circa 40 000 de teste pe zi.

  • Nu se va putea face testare în masă, este o prostie!

"Nu se poate face testarea în masă, tehnic! Este clar! E ca și cum am spune că în camera asta încăpem 200 de oameni dacă stăm unul lângă altul și doar în camera asta se poate face ceva. Păi, putem să băgăm toată Târgoviștea în camera asta?...Nu! Capacitatea de testare a României în momentul de față este de maximum 25 000 de teste pe zi și vreau să vă gândiți că am pornit de la vreo 300 de teste pe zi  când PSD era la guvernare. Dacă ne uităm un pic la Spitalul Județean că au banii... deci, eu am rugat Guvernul să sprijine spitalul cu bani, tot prin prisma funcției, deci nu e trafic de influență, nu e nimic. Și Guvernul a văzut ce întreprinderi de stat au bani mulți  și au repartizat, dacă nu mă înșel, la patru spitale din toată țara. Ei, întâmplător, unul a fost chiar Dâmbovița. Eu cred că nu chiar întâmplător, dar întâmplător să spunem. 1 milion și jumătate de lei le-am dat că puteau lua vreo trei aparate de testare. Nici acum nu s-a rezolvat acest lucru, văd că se încurcă în licitații. Am văzut la un moment dat, că cei de la PSD criticau, păi, măi băieți, nu voi conduceți, consiliile de administrație și tot? Deci, se mai poate crește capacitatea de testare, probabil vom ajunge la 30-40 000 de teste. Dar, trebuie să ne gândim că degeaba îi testăm astăzi pe toți că, peste o săptămână s-ar putea să se îmbolnăvească unii. Și atunci, soluția este cea folosită de noi și de mulți alții: se testează cei care au simptome și cei care au stat în jurul celor care au simptome și așa putem să o rezolvăm. Să spunem că astăzi vă testăm pe dvs. și nu aveți nimic. Aveți certitudinea că mâine sau poimâine nu aveți din nou? N-aveți! Este clară situația. Deci, nu se va putea face testare în masă, este o prostie!", ne-a declarat Virgil Guran.

"În nicio țară din lume nu se poate face testare în masă. Sunt țări care au până la 100 000, 150 000  de teste  pe zi, dar sunt țările alea care au 80 de milioane de locuitori, 300 de milioane de locuitori, deci aia nu e testare în masă. Testare în masă înseamnă să faci la toată lumea test. Așa, o iei  tot în mod aleator, că vii să faci în Dâmbovița, din 500 000 faci 5 000 de teste pe zi înseamnă că tot ai nevoie de 100 de zile ca să-i testezi pe toți. Rezultatul este unul singur: o să te coste de nu mai știi pe ce lume trăiești, adică dăm faliment în economie că testăm întruna... și prosperă doar fabricile care fac testele și atât!", a arătat acesta. 

  • Marea majoritatea nici nu simte că are virusul acesta, adică o răceală e mai grea de dus decât virusul! 

"După părerea mea, o să rămână în acești parametri numărul infectărilor. O s-o ducem înainte înapoi până apare vaccinul, asta este singura soluție! Întotdeauna, uitați-vă la statistici, la oamenii în terapie intensivă, asta contează! Marea majoritatea nici nu simte că are virusul acesta, adică o răceală e mai grea de dus decât virusul!  Problema pe care trebuie să o avem în vedere în primul rând este câți oameni avem la terapie intensivă și, într-adevăr, în momentul în care ajungem la vreo 1000 de oameni în ATI începem să avem probleme de sistem medical, în sensul de a asigura ventilație și ce ne trebuie. Până atunci, e sub control (...) Dacă s-ar respecta mai mult regulile, ar fi mai bine"!, a concluzionat Guran.