Secretarul executiv al PSD Dâmbovița, Cristian Stan spune că este condamnabilă întârzierea stabilirii normelor legale pentru debutul anului școlar în pandemie. Liderul social-democrat a arătat că întoarcerea elevilor la școală ar trebui să aibă loc în condiții de maximă siguranță, cu dotări corespunzătoare și nu în contextul unor acte de iresponsabilitate fără precedent.

"De unde iau unitățile de învățământ fondurile necesare pentru asigurarea tabletelor, a măștilor, a dezinfectanților? De unde iau unitățile administrativ teritoriale banii necesari pentru a asigura cumpărarea acestora care sunt esențiale pentru debutul anului școlar? În realitate, discutăm de o spoială electorală, la nivel declarativ aducându-se în atenția opiniei publice faptul că, la nivel guvernamental se alocă acești bani. De fapt, acești bani vor fi accesați ca orice proiect cu finanțare europeană pe un mecanism de rambursare, de decontare, asta înseamnă că nu se merge pe mecanismul cererii de plată, ci unitatea de învățământ trebuie să achite din banii proprii toate aceste materiale și apoi, la trei patru luni, să spere că cererea de finanțare va fi aprobată și că poate recupera acești bani. Din păcate, în contextul unor acte de iresponsabilitate  fără precedent se arată începutul de an școlar. Această întârziere absolut nejustificată în a stabili normele în funcție de care poate fi început anul școlar este un lucru fără precedent, pune într-o dificultate vădită toate unitățile de învățământ din România într-un domeniu care este foarte important, sănătatea copiilor noștri. Aștept din partea actualului guvern o cât mai rapidă emitere a acestor norme, oricum este tardiv și foarte dificil să putem asigura tot ce este necesar", a explicat Stan.

 El susține că ar fi oportun ca anul școlar să înceapă după alegerile locale din 27 septembrie.

"Nu înțeleg de ce ne grăbim atât de mult cu debutul anului școlar înainte de alegerile locale. Numai în Târgoviște, în unitățile de învățământ, vor intra, pe data de 27 septembrie, aproximativ 50 000 de oameni în cele 65 de secții de votare din municipiu. Cum facem? Iarăși intrăm în clase, scoatem băncile, dezinfectăm înainte, dezinfectăm după, mi se pare o chestiune de o iresponsabilitate majoră, în contextul în care data de 14 septembrie (n.r. data începerii anului școlar)  nu este prevăzută nici în Constituție, nici în vreun act normativ care să nu poată să suporte derogare. Eu cred că oportun ar fi fost ca anul școlar să înceapă după alegerile locale, abia se mai cristalizau puțin normele legale  și s-ar fi depășit și acest moment care implică un aflux foarte mare de oameni la alegerile locale unde interesul este unul deosebit", a conchis acesta.