• Guvernul PNL a eșuat în a apăra interesele etnicilor români din Ucraina. A tras frâna de mână și rezultatul se vede. Va trebui să muncim noi, din Parlament și PSD-ul, să încercăm să reparăm măcar o parte din prejudiciul produs de un guvern incompetent, cel condus de domnul Orban. 
  • Cred că ministrul ucrainean a înțeles inclusiv mesajul meu de final că, de acum înainte, Parlamentul României care, potrivit regulilor în materie este chemat să aprobe, să ratifice orice tratat internațional bilateral sau multilateral care ar privi interesele Ucrainei, fie în Uniunea Europeană, fie legată de NATO, nu va trece în Parlamentul României decât dacă vom constata că Ucraina respectă riguros criteriile politice, inclusiv protecția minorităților naționale!

 

Vicepreședintele Senatului, Titus Corlățean, fost ministru de Externe, a afirmat miercuri, că Guvernul Ludovic Orban a eșuat în a apăra etnicii români din Ucraina. Fostul șef al diplomației susține că situația românilor  din statul vecin nu este una favorabilă, guvernanții neimplicându-se în obținerea unui rezultat concret în apărarea drepturilor acestora, adoptând mai degrabă o atitudine de non-combat față de acest subiect.

Majoritari în regiunile care au aparținut Regatului României până în 1940, românii locuitori pe teritoriul actual al Ucrainei ar putea  fi afectați de  reforma administrativ-teritorială și de noua lege a Educației din această țară, care încalcă standardele europene privind protecția minorităților naționale.

Corlățean a avut o întâlnire cu ministrul de Externe al Ucrainei, în cursul zilei de ieri, subliniind că Legislativul trebuie să reacționeze corespunzător din punct de vedere politic la situația din această țară. Despre concluziile întâlnirii, ne-a vorbit, astăzi, senatorul Titus Corlățean. Aflați mai multe în materialul realizat de DB24NEWS.