Condamnarea la închisoare de 5 ani cu executare a avocatului Robert  Roșu continuă să genereze reacții dintre cele mai vii în rândul societății românești.

Nici politicul nu a rămas indiferent la acest caz. Liderul social-democrat Titus Corlățean spune că se prefigurează o reacție europeană la ceea ce este considerat un abuz și o încălcare a independenței acestei profesii, a liberei exercitări a acesteia.

Senatorul de Dâmbovița a arătat, marți, într-o conferință de presă, la Târgoviște, că ceea ce s-a întâmplat în această speță este fără precedent și trebuie să fie un semnal foarte serios pentru cei care se ocupă de abuzuri.

"Faptul că un avocat cade în acest joc este un lucru care calcă în picioare orice standard democratic privind liberul exercițiu al profesiei de avocat", a arătat Corlățean.

Demnitarul  a anunțat că va prelua acest caz și îl va prezenta la nivelul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) al cărei membru este.

"La Consiliul Europei, la Adunarea Parlamentară unde sunt membru, am avut, în ultimii doi ani, două rapoarte europene, eu personal am contribuit prin amendamente la raportul din 2018 și recent, în 2020, un al doilea raport privind liberul exercițiu al profesiei de avocat. Faptul că, la nivel european, urmare a acestor două rapoarte, se lucrează la nivelul guvernelor Consiliului Europei, la o Convenție europeană privind profesia de avocat care să stabilească standarde obligatorii pentru toate statele membre, care să garanteze liberul exercițiu al profesiei de avocat, care să lupte împotriva abuzurilor anchetatorilor și care să stabilească un mecanism european de alertă, Early Warning Mechanism, când apar astfel de abuzuri, trebuie să fie un semnal de alarmă foarte serios pentru cei care, în România, se ocupă de abuzuri.

Voi prelua acest caz la nivel european, îl voi prezenta la nivelul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru că avem deja pozițiile stabilite la CE care, iată sunt încălcate în România. Vă asigur, va fi un follow up, o urmare la acest caz care pune în pericol o întreagă bransă profesională, cea  a avocaților care au dreptul să le fie respectate independența în activitatea lor, câtă vreme nu comit cu adevărat infracțiuni. Acest avocat a fost achitat complet în Curtea de Apel pe toate capetele de acuzare, a fost achitat pe o parte din capete și la Înalta Curte, dar, ce să vezi, s-a ajuns prin acțiunea procurorilor, la condamnare de 5 ani cu executare pentru cineva care și-a exercitat liber profesia de avocat, servind clienții în parametri legali. Total inacceptabil! Fac parte din cei care protestăm față de ceea ce s-a întâmplat și vă asigur că voi acționa pe canal european pentru a aduce la cunoștința instituțiilor europene acest abuz care este doar o părticică din ceea ce s-a întâmplat în acești ani în domeniul judiciarului", a declarat Titus Corlățean.

Avocatul Robert Roșu a fost condamnat definitiv, săptămâna trecută, de Înalta Curte de Casație și Justiție la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Ferma Băneasa".