Astăzi, miercuri, 30 decembrie, plenul Senatului a votat cu 75 de voturi 'pentru' și 56 de voturi 'contra' un proiect de lege care prevede că alocația de stat pentru copii va crește cu 20% de la 1 ianuarie 2021, iar din 2022 alocația de stat pentru copii se va indexa anual cu rata medie anuală a inflației. Senatorii PNL, USR PLUS și UDMR au votat 'pentru', în timp ce senatorii PSD și AUR au votat 'contra'.

  • Cum au votat senatorii de Dâmbovița 

Circumscripția electorală nr. 16 Dâmbovița a trimis în Senat 3 reprezentanți, în urma alegerilor parlamentare din 6 decembrie. Este vorba despre senatorii Virgil Guran (PNL),  Dragoș Popescu (USR PLUS) și  Titus Corlățean (PSD). În timp ce primii doi au votat pentru proiectul de lege, senatorul social-democrat s-a exprimat ferm împotrivă.

Votul meu este categoric contra cererii profund imorale și neconstituționale  pe fond formulată de pseudopreședintele României și de coaliția de guvernare de dreaptaa spus Titus Corlățean.

  •  Guvernanții invocă situația economică precară 

Practic, după votul din Senat, copiii rămân cu mărirea de 20% care a avut loc în septembrie și cu majorarea de încă 20% care va avea loc de la 1 ianuarie 2021. Astfel, 60% din majorarea votată de fostul Parlament nu se va mai acorda.

Fostul Parlament (majoritate în jurul PSD) a votat pentru dublarea alocației de stat pentru copii. Invocând situația economică precară, Guvernul anterior condus de Ludovic Orban a decis prin Ordonanță de Urgență că alocațiile nu se vor dubla pe loc, ci vor crește etapizat, cu câte 20%, până în 2022, pentru a nu destabiliza bugetul de stat. Noua coaliție de guvernare (PNL, USR PLUS, UDMR) a decis să nu mai dubleze deloc alocațiile.

Premierul Florin Cîțu a declarat, miercuri, că `sustenabil' este doar o creștere de 20% pentru anul viitor. El a mai ținut să precizeze că nu Guvernul anulează dublarea alocațiilor, ci a lăsat decizia la Parlament.

Din 2022, alocația se va indexa anual cu rata medie anuală a inflației.

Camera decizională în acest caz este Camera Deputaților.