Președintele Comisiei pentru politică externă, senatorul de Dâmbovița Titus Corlățean susține semnarea în acest an a Acordului de Parteneriat Strategic bilateral România-Japonia,  care dezvoltă Parteneriatul Reînnoit și va fi complementar Parteneriatului Strategic dintre UE și Japonia.

"În pofida distanței geografice, România și Japonia au reușit să dezvolte o bogată tradiție de parteneriat și prietenie, care ne îndreptățește să privim viitorul cu optimism, un viitor în care vom face împreună față provocărilor.
În acest context, semnarea Acordului de Parteneriat Strategic bilateral pe care personal, în calitate de președinte al Comisiei pentru politică externă a Senatului României, o susțin să poată fi realizată în 2021, acord care dezvoltă Parteneriatul Reînnoit (pe care l-am semnat în calitate de ministru al afacerilor externe al României, în februarie 2013 la Tokyo, cu omologul meu Fumio Kishida) și va fi complementar Parteneriatului Strategic dintre UE și Japonia, va reprezenta încununarea relațiilor bilaterale excelente de prietenie și încredere", spune Titus Corlățean. Declarația sa vine în contextul în care 2021 este anul cu o semnificație specială pentru relațiile româno-japoneze, aniversându-se Centenarul stabilirii relațiilor diplomatice dintre cele două state. Demnitarul a adresat, totodată, un mesaj de felicitare autorităților și poporului japonez, cu ocazia Zilei Naționale a Japoniei.
 
 

Titus Corlățean l-a primit, zilele trecute, la Senat, pe ambasadorul Japoniei la București, E.S. Hiroshi UEDA.

"Am rememorat împreună vizita oficială pe care am efectuat-o în urmă cu exact 8 ani, în februarie 2013, în calitate de ministru al afacerilor externe al României, la Tokyo, atunci când am semnat cu omologul meu japonez, Fumio Kishida, Declarația comună privind parteneriatul reînnoit dintre România și Japonia. Un partener de discuție deosebit și o relație politico- diplomatică bilaterală solidă, care, în 2021, aniversează Centenarul!", a arătat oficialul român.