România se află în fața unui al treilea val al pandemiei, iar speranţele de a-l evita pălesc pe măsură ce numărul cazurilor noi de COVID-19 se îndreaptă din nou spre un nivel întâlnit în toamna anului trecut. 

Se întâmplă în contextul în care de un an sunt aplicate măsuri restrictive, iar campania de vaccinare este în plină derulare. 

Vicepreședintele Pro România, Adrian Țuțuianu, coordonatorul organizației Dâmbovița, a găsit câteva explicații ale acestei situații.

  • "Suntem de 9 luni în stare de alertă care este, de fapt, o stare de urgență mascată"!

"Sunt două tipuri de explicații. Pandemia e pandemie, evoluează...măsurile sunt să reducă riscurile generate de pandemie, numai că aceste măsuri suferă de două probleme: unu, faptul că ele sunt decise prin acte administrative sau prin acte inferioare legii ca act normativ al Parlamentului, ceea ce este nelegal și, în al doilea rând, că ele sunt disproporționate. Suntem de 9 luni în stare de alertă care este, de fapt, o stare de urgență mascată, și se strânge șurubul, în condițiile în care se spune că vaccinarea, de exemplu, rezolvă problema. 

Eu cred că trebuie  nu să relaxăm neapărat niște lucruri care pot fi ușor făcute, dar economia trebuie deschisă integral. Este obligatoriu. În al doilea rând, cred că oamenii trebuie lăsați să revină la viața lor normală, să meargă la serviciu, la școală", spune Țuțuianu. 

  • "Convine de minune actualei puteri această presiune psihologică asupra populației"! 

"Se întâmplă tocmai invers pentru că actualei puteri îi convin măsurile acestea restrictive. Vă recomand să citiți regulile lui Chomsky privind manipularea în masă. Întâi creezi un pericol și apoi îi dai sentimentul că  te-ai sacrificat pentru oameni încercând să rezolvi problema respectivă. În felul acesta, domnul Cîțu are liniște, pensionarii stau în casă, își pun mască, nu ies la demonstrații, studenții văd că sunt foarte liniștiți că stau acasă și nu se mai strâng în complexul universitar să iasă să protesteze că nu mai au transport gratuit sau burse. Deci, convine de minune actualei puteri această presiune psihologică asupra populației care va avea  consecințe nu doar economice, dar și de alt tip. Probabil că o înstrăinare a oamenilor, probabil o acceptare cu mai mare ușurință a dictaturii... Dacă ne uităm așa, noi suntem în suferință, suntem învățați cu dictaturile de foarte mult timp", a concluzionat Țuțuianu.