Senatul a adoptat luni, în calitate de cameră legislativă decizională, două proiecte care vizează abrogarea reglementării prin care se permitea ieşirea anticipată la pensie a judecătorilor şi procurorilor.

Proiectele au fost adoptate cu 108 voturi "pentru", 11 "împotrivă", respectiv 72 de voturi "pentru" şi 50 "împotrivă".

Prevederile permiteau magistraţilor să iasă la pensie la vârsta de 45 de ani şi după o vechime de 20 de ani. 

Senatorul PSD Titus Corlăţean a afirmat că amendamentul în cauză a fost propus de magistraţi, de asociaţii profesionale şi de CSM și nu de social-democrați, așa cum acuza un senator liberal.

"Au fost cam 70 - 80% din totalul amendamentelor care nu au fost prezentate de către partide politice, nici de PSD, nici de alţii, au fost prezentate de asociaţii de magistraţi, de CSM, chiar şi de Parchetul General şi care au fost preluate în dezbateri de către parlamentari, inclusiv de PSD. Acest amendament cu vechimea nu aparţine PSD-ului (...). A fost propus de magistraţi, de asociaţii şi de CSM. Obsesia bolnavă de a arunca orice fel de vinovăţie...", a susţinut Corlăţean.

Mai mult, senatorul social-democrat atenționa încă din luna ianuarie că valul fără precedent de cereri de pensionare în magistratură ar putea pune sistemul într-o situație dificilă pe fondul lipsei de personal.

Pensionarea unui număr semnificativ  de judecători şi procurori ar fi, în opinia sa,  consecința unei declarații a ministrului Justiției, Stelian Ion care, pe 31 decembrie, în prima sa conferinţă în această calitate, anunța că urmează să propună creşterea vârstei de pensionare pentru magistraţi, astfel încât să se evite situaţiile în care judecători sau procurori să se pensioneze la 48 de ani. Corlățean atenționa că este un semnal foarte prost generat de niște declarații iresponsabile ale ministrului.

"A făcut o afirmație extrem de gravă legată de vârsta de pensionare a magistraților. Acest semnal s-a dus în sistem, pe 21 ianuarie pe ordinea de zi a CSM-ului se află solicitarea formulată de 47 de magistrați, de 4 sau de cinci ori mai mult decât de obicei pentru ieșirea la pensie. Majoritatea sunt judecători, oameni cu foarte mare experiență care, speriați de acest semnal, aleg să iasă din sistem. Care este consecința unei astfel de declarații iresponsabile? Este aceea că oameni cu experiență ies din sistem și nu știm ce vine din spate. Legile justiției atât de criticate care stabileau, printre altele, o perioadă mai lungă de pregătire a celor care își doresc să devină judecători sau procurori să facă mai multă practică în instanțe, în Parchete, aceste legi sunt blocate constant de un an și ceva și nu știm ce vine din urmă. În schimb, magistrații cu experiență ies din sistem și acest lucru este foarte prost", spunea senatorul Titus Corlățean.