Moțiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului Agriculturii, Adrian Oros, a fost respinsă. S-au înregistrat 115 voturi 'pentru' şi 166 de voturi 'împotrivă'.

 

Semnatarii moţiunii i-au transmis ministrului Oros că munca în agricultură "nu e la patru ace, cu batistuţa galbenă apretată la piept", ci cu "sudoare, cu nelinişti, cu griji, cu mâini crăpate, cu lacrimi uscate pe obrajii trişti, dar mai ales cu sufletul legat de glia strămoşească!".

 

"Este evident că deținătorul portofoliului Agriculturii nu poate să dezvolte agricultura, nu vrea și probabil nici nu-i pasă de acest lucru.
România este într-o criză gravă, cauzată pe de o parte de seceta severă care ne-a lovit în anul agricol anterior, iar de cealaltă parte de incapacitatea actualului ministru de a pune în aplicare politici publice protective şi stimulative pentru industria agroalimentară.
Din păcate, domnul Oros este o nouă calamitate pentru agricultură, la concurenţă cu seceta şi cu virusul, şi reprezintă un adevărat pericol pentru acest sector greu încercat. Îi reproșez ministrului agriculturii managementul defectuos, lipsa de viziune, înșelarea încrederii producătorilor agricoli din toate zonele țării, precum și neplata la timp a subvențiilor destinate fermierilor afectați de secetă.
Din cauza incapacității domniei sale de a gestiona corespunzător situația agriculturii, de care depinde viaţa şi sănătatea fiecărui român, precum și securitatea alimentară a țării, ministrul Oros trebuie să facă un pas în spate, prin demisie", a spus deputatul de Dâmbovița, Carmen Holban.
 
  • Coaliția de guvernare scârțâie?

PSD testează ocazional apele în care se scaldă coaliția, fiind la cea de-a treia moțiune simplă împotriva unui ministru al actualei coaliții de guvernare.

Procedural, o moţiune simplă împotriva unui ministru nu produce efecte juridice şi, chiar dacă este adoptată de Parlament, acesta nu este automat demis.

Prin urmare, nu  atât îndepărtarea ministrului, cât mai degrabă testarea unității și solidității coaliției de la guvernare este principalul obiectiv al moțiunii. 

Surprizele nu au întârziat să apară, la Camera Deputaților, unde nemulțumiții din PNL  au avut ocazia acum să transmită un mesaj puternic atât partidului cât și coaliției. Iar, social-democrații mizează pe acești nemulțumiți din PNL.

La moțiunea de astăzi, cinci deputați de la PNL, USR și minorități, formațiuni care au susținut învestirea Guvernului, au votat miercuri, în plenul Camerei Deputaților, pentru adoptarea moțiunii simple depusă de PSD împotriva ministrului Agriculturii, Adrian Oros. Potrivit stiripesurse.ro, cei 5 parlamentari sunt Michael Gudu, deputat PNL Tulcea, Alexandru Popa, deputat PNL Brăila, Andrei Iulian Drancă, deputat USR Botoșani, Marius Andrei Miftode, deputat USR Brașov, Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităților naționale.