Liderul Pro România Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, anunță că grupul consilierilor județeni al formațiunii nu va susține demersul de creștere a contribuției Consiliului Județean pentru finalizarea centurii Târgoviștei, atâta timp cât nu se prezintă un raport detaliat al cheltuielilor făcute până la acest moment.

Consilierii PNL și Pro România din Consiliul Județean  au votat, astăzi, în ședința extraordinară, împotriva proiectul de hotărâre care prevedea alocarea sumelor pentru acoperirea cheltuielilor Lotului I al centurii municipiului Târgoviște.

Țuțuianu spune că propunerea  de creștere a contribuției Consiliului Județean la centura ocolitoare peste 10 milioane de lei este inacceptabilă și că acest proiect pare a fi un sac fără fund. 

"Consiliul Județean a intrat în acest proiect doar pentru că era eligibil, vorbesc de 2016, 2017, pentru a atrage bani europeni și a ajuns, astăzi, să suporte aproape 40% din costul acestei centuri, ceea ce este inacceptabil", a declarat Țuțuianu pentru db24news.

"Dacă vă uitați puțin în istoria acestei centuri, veți constata că, inițial, Consiliul Județean se obliga să plătească doar 3,38% adică 3 milioane de lei, iar prin proiectul de hotărâre propus astăzi, cota CJ a ajuns la 38,42% , adică 13 milioane de lei. De aici decurg câteva întrebări foarte precise: 

  • Cum și-a permis, de exemplu, Primăria Târgoviște să execute lucrări fără să aibă finanțarea asigurată? Pentru că, din datele pe care le vehiculează public primarul, stadiul fizic e de 98%, iar cel financiar undeva la 66-67%...
  • Cum și-a planificat Primăria Târgoviște resursele financiare, de ce nu a renunțat la anumite cheltuieli și nu și-a concentrat resursele către un proiect care este, într-adevăr, important și vital pentru județul Dâmbovița?

Cred că era necesar ca primarul municipiului Târgoviște să vină în fața consilierilor județeni și a celor municipali și să prezinte un raport detaliat al costurilor pe care le-a acumulat până acum această centură, începând cu anul 2009, 2010. Până în 2012, s-au plătit bani europeni, au fost litigii cu firma CAST și am înțeles că primăria a fost obligată la plata unor sume importante de bani, s-au restituit bani la Ministerul Dezvoltării Regionale, practic, toți banii europeni cu dobânzi, s-au luat credite și s-au plătit  dobânzi, s-au făcut lucrări de proiectare, reproiectare, modificări de soluții și așa mai departe ș toate aceste lucruri sunt undeva în ceață. Cred că era obligatoriu ca primarul municipiului Târgoviște să vină și să prezinte un raport detaliat al costurilor acestei centuri și în ce măsură primăria mai poate recupera prejudiciul care a fost creat prin licitațiile succesive încheiate practic fără ca primăria să primească vreun ban european. De aceea, votul nostru a fost împotrivă, explicațiile acestea sunt pentru târgovișteni și dâmbovițeni în general. Eu cred că pozele pe care le face domnul Stan pe centura  Târgoviștei atunci când mai pune câte o roabă de asfalt nu pot ține loc de explicații pertinente cu privire la modul în care s-au cheltuit banii publici. 

Nu suntem deloc impresionați  nici de lamentările domnului Stan, nici de lamentările domnului Ștefan, noi suntem un partid politic responsabil, fără  să fim cumva anexa PNL sau PSD, pentru că n-avem de ce. Suntem pe picioarele noastre și gândim cu mintea noastră cu privire la fiecare proiect supus dezbaterii.

PNL se înțelege cu PSD pentru că au fost într-un blat continuu de 4, 5 luni de zile, așa că nu-i problemă", a concluzionat liderul Pro România.

Primarul Cristian Stan a reacționat și el după votul din CJD.

"Era un sprijin care ne-ar fi fost esențial, în condițiile în care avem un stadiu fizic al execuției de aproximativ 95%, iar centura arată, după mulți ani și multe promisiuni, așa cum ar trebui.
Refuz să accept lamentările și justificările celor care au votat împotriva acestui sprijin, cu atât mai mult cu cât unii dintre ei cunosc foarte bine istoricul acestui proiect și de unde l-am preluat când am ajuns la Primărie. Dacă nu l-am fi continuat pe bugetul nostru, ar fi fost o investiție ratată. În cazul lor, nu poate fi vorba decât de rea-credință. În cazul altora, de ignoranță. La fel de rău pentru târgovișteni.
P.S: nu am cuvinte despre consilierii PNL; nu era suficient că guvernul lor a uitat, de un an și jumătate, că există și Târgoviște pe harta României, nu era suficient că guvernul lor nu ne-a dat NICIUN leu la rectificările bugetare. Era nevoie și de gestul ăsta de dispreț, la care să contribuie și ei.
Sper ca măcar la următoarea ședință de Consiliul Județean interesul cetățeanului să primeze, și nu interesele politice josnice", a scris primarul Târgoviștei, Cristian Stan, pe pagina de facebook.