Ministrul Năsui a încurcat acest proces de preluare  și eficientizare a activității de la COS Târgoviște, a transmis astăzi, președintele PNL Dâmbovița, senatorul Virgil Guran, după ce, ieri,  Combinatul de Oțeluri Speciale a intrat în faliment, ca urmare a respingerii de către Tribunalul Dâmbovița a planului de reorganizare propus de către societatea creditoare.

"Ne-a aburit (n.r. ministrul Economiei Claudiu Năsui), inclusiv pe mine, că vin nu știu ce investitori și preiau combinatul... Nu a fost adevărat, am un mare regret pentru acest lucru. Nu așa se colaborează într-o alianță și nu așa se repune pe circuit economia României", a declarat Guran. "Nu era un ajutor de stat pentru că se prelua în contul unor datorii. Acum, să vedem cum mai recuperează statul nostru acele datorii( ...) În condiții de pandemie, am fost la o semnătură să salvăm COS.  Noi am încercat, din păcate, nu ne-a ieșit".

Liderul senatorilor PNL i-a dat și lecții despre economie ocupantului acestui portofoliu.

"Îl anunț pe colegul nostru Năsui că nu așa putem să facem ceva bun. Pe noi, nu numai târgovișteni, ne-a lovit această măsură luată de ei. Vă spun, indiferent de ce consecințe există, că trebuie să priceapă și anumiți oameni care probabil n-au condus nimic, dar, dintr-odată, sunt în funcții foarte importante, că o economie funcționează și cu intervenția statului, în anumite momente. Să dea un mic avânt acelui sector care trebuie să se dezvolte", a explicat liderul liberal. Nu este prima dată când Virgil Guran își exprimă amărăciunea față de eșecul repornirii COS Târgoviște, în condițiile în care mai era nevoie doar de semnătura ministrului Economiei. 

"Să am banii respectivi, eu aș fi cumpărat COS pentru că merita. Statul ar fi făcut o treabă bună și ar fi câștigat niște bani din treaba asta", a mai spus Guran.

Tribunalul Târgoviște a pronunțat, miercuri, hotărârea prin care Combinatul COS Târgoviște (fost Mechel) a intrat în faliment, potrivit minutei de ședință. Combinatul a avut anul trecut pierderi de peste 62 milioane lei, față de profitul net din 2019 de peste 140 milioane lei. Numărul salariaților a scăzut de la 1.311 la 921.

Combinatul de Oțeluri Speciale Târgoviște este în procedură de insolvență din februarie 2013 și este singurul producător de oțel-beton cu ciclu complet din România. Combinatul s-a aflat în portofoliul grupului rus Mechel, iar acum este controlat de offshore-ul cipriot Mazur Investments Ltd cu 86 %. Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) deține 4 %, iar restul e deținut de mici acționari. Administratorul special al combinatului este cetățeanul rus Oleg Shvedakov, născut în 1973 în fosta URSS.