Propunerea legislativă privind declararea unor zile oficiale în România (L433/11.10.2021 s-a aflat, luni, 22 noiembrie, pe ordinea de zi a lucrărilor Senatului.

Senatorii s-au pronunțat asupra raportului de respingere a inițiativei dat de Comisia pentru administraţie publică. Grupul PSD a anunțat, prin vocea senatorului Titus Corlățean, că va vota pentru respingerea inițiativei.

"Proiectul de lege, potrivit expunerii de motive, urmărește aplicarea unui principiu valabil ca esență de simplificare și sistematizare legislativă. Raportul comisiei de administrație este de respingere a inițiative legislative. Grupul senatorial PSD va respecta raportul comisiei de administrației și, de asemenea, avizele negative ale Consiliului legislativ, respectiv Consiliul economic și social, vom vota împotrivă", a arătat senatorul de Dâmbovița, Titus Corlățean.
 
Acesta a reliefat faptul  că sunt aspecte din avizele Consiliului Legislativ de exemplu, care se referă la probleme de fond, de formă și de neconstituționalitate.
"E greu, totuși, de explicat, de ce Ziua Națională a României, 1 decembrie, este scufundată de pe piedestal,  este deosebită, o zi națională a oricărui stat este ceva deosebit, peste orice zi oficială. Este scufundată, potrivit propunerii, alături de Ziua Bicicletei sau Ziua Vinului, la categoria de zile oficiale. E greu de înțeles de ce sunt propuse zile oficiale zile care nu au fost adoptate, votate, de Parlament în prealabil, chiar au fost proiecte de legi care au fost respinse  și, respectiv de ce, în anexa 2, sunt respinse zile importante pentru statul român  care au fost votate de Parlamentul României. Grupul senatorial PSD va vota pentru raportul de respingere", a argumentat demnitarul social-democrat.
 
Propunerea legislativă a fost respinsă.  Senatul este prima cameră sesizată.