Un general român în retragere a fost însărcinat să formeze guvernul după aproape două luni de criză politică, scriu jurnaliștii de la "Le Figaro". Aceștia au făcut o analiză a coaliției de guvernare care se formează la București între PNL, PSD și UDMR.

Liberalii, aflați la putere, și social-democrații, vechii lor adversari, au decis să se alieze, iar președintele României, Klaus Iohannis, l-a desemnat pe Nicolae Ciucă să formeze o echipă. Ministru interimar al Apărării, Ciucă are 54 de ani și va rămâne la conducere până jumătatea anului 2023. Atunci, el va preda funcția președintelui PSD, Marcel Ciolacu, în baza unei înțelegeri privind rotația la putere stabilită de cele două partide.

Un veteran al Afganistanului, Nicolae Ciucă nu are mare experiență în politică și va fi nevoit să împace interesele celor două partide rivale până la jumătatea lui 2023, înainte de a preda pentru un an și jumătate șefului PSD Marcel Ciolacu. Profilul său de militar ar putea liniști România, o țară în care armata este una dintre cele mai respectate instituții, susțin jurnaliștii francezi.

Potrivit sursei citate, marele câștigător al alianței descrisă de analiști drept „contra firii” este PSD. După ce, în plan european, a fost criticat din cauza măsurilor luate în domeniul justiției, PSD primește cele mai multe ministere în noul Guvern și revine la putere după doi ani.

Și nemulțumirile din rândul liberalilor, care în special au fost nevoiți să cedeze Ministerele Apărării și Finanțelor și  să se mulțumească cu opt portofolii sunt reflectate de jurnaliștii francezi. Greii PNL au dat vina pe premierul în exercițiu Florin Cîtu, ale cărui mai multe decizii controversate, în ultimele luni, au provocat prăbușirea coaliției formate după alegerile legislative din decembrie 2020. La începutul lunii octombrie, guvernul său a fost răsturnat printr-o moțiune de cenzură, în în mijlocul focarului de Covid-19. Doi candidați, mai întâi fostul comisar european pentru agricultură Dacian Cioloș și apoi Nicolae Ciucă, apoi nu au reușit să formeze guvernul, mai notează reputatul ziar "Le Figaro".