Camera Deputaţilor a adoptat, marţi,  un proiect de lege care stabileşte majorarea valorii maxime a preţului de achiziţie a autoturismelor din dotarea autorităţilor administraţiei publice şi a instituţiilor publice. Inițiatorii propunerii sunt deputații PNL.

Potrivit expunerii de motive, majorarea valorii prețului de achiziție a fost făcută "pentru a corespunde realităţilor economice actuale şi necesităţilor respectivelor entităţi publice".

Astfel, autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, vor putea să achiziţioneze autoturisme cu o capacitate cilindrică de maxim 1.600 cm cubi şi al căror preţ nu poate depăşi contravaloarea în lei a sumei de 23.000 euro inclusiv TVA calculată la cursul BNR din data iniţierii procedurii de atribuire a contractului de achiziţie. Plafonul anterior era de 18.000 euro.

Proiectul prevede că anumite instituții pot cumpăra autoturisme mai scumpe de 23.000 de euro:

  • autorităţile şi instituţiile din domeniul electoral, al apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale
  • misiunile diplomatice ale României din străinătate
  • societăţile, societăţile naţionale şi companiile naţionale cu capital integral sau majoritar de stat care activează în domeniul energiei electrice, al gazelor naturale şi al petrolului

 

S-au înregistrat 202 voturi "pentru", 14 "împotrivă" şi 73 de abţineri. Camera Deputațior este for decizional.