Șefii de stat din Uniunea Europeană  au decis că țările membre pot face achiziții de gaze la comun prin intermediul Comisiei Europene, ca în cazul vaccinului anti-Covid, dar nu au ajuns la o soluție finală privind prețul energiei electrice. 

Același set de măsuri adoptat de liderii UE a fost lansat anterior, de deputatul social-democrat, Radu Popa, în cadrul unei conferințe de presă, la Târgoviște.

M-am bucurat să aflu că, după o ședință de aproape 10 ore, liderii UE au adoptat un set de decizii care vizau exact aceleași măsuri cu cele propuse de mine.
Principalele decizii luate la Consiliul European:
– Pentru prima oară în istorie, țările membre vor putea să își unească forțele și să achiziționeze în comun gaze naturale, prin intermediul Comisiei Europene. Acest nou mecanism ar urma să aducă o forță de negociere mai mare pentru obținerea de prețuri scăzute și condiții favorabile de livrare. Scopul: scăderea dependenței de gazele naturale din Rusia
De acest instrument vor putea beneficia și Moldova, Ucraina și Georgia, precum și țările din Balcani.
– Înmagazinarea rapidă de gaze naturale. Statele membre, la propunerea Comisiei, vor trebui să se asigure până la 1 octombrie că minimum 80% din capacitățile de înmagazinare de gaze sunt umplute. Decizia mai trebuie validată de Consiliul UE, a scris deputatul Radu Popa, pe pagina sa de socializare.